Deze week leveren wij PLUS voor het laatst eieren, omdat Plus wil stoppen met scharreleieren en alleen nog maar eieren van kippen met buitenuitloop wil verkopen. Dus ook hun huismerkeieren worden van deze 'uitloop' eieren. Wij zijn hier natuurlijk niet blij mee, omdat we er een goede klant door kwijtraken. Maar ook voor de gehele pluimveesector is dit geen goede zaak, omdat de risico's steeds groter worder als er steeds meer kippen buiten lopen. Wij vinden dit blind insteken op slechts één duurzaamheidsaspect nl. welzijn, zonder oog te hebben voor andere duurzaamheidsaspecten (voor kip en mens, dioxine, overbemesting, uitloop, hygiëne). Bovendien moet de vraag gesteld worden of kippen buiten wel zoveel beter af zijn in ons Nederlands klimaat. Kippen hebben van nature een afkeer van de meestal open vlaktes naast de stallen. Ze voelen zich daar onbeschermd tegen roofvogels en vossen. De meeste kippen blijven daarom liever binnen. Afgelopen jaar zijn er verschillende bedrijven met uitloop geruimd vanwege (laag) pathogene vogelgriep. Onder het mom van dierwelzijn, wordt de bal op de stip gelegd voor de zinloze verspilling van leven en kostbare dierstapels. Bovendien heeft dit grote gevolgen voor de rest van de pluimveesector vanwege grenssluitingen voor broedeieren.
Ik had gehoopt dat retailers meer verantwoordde keuzes zouden maken en niet blind willen scoren bij de 'nietswetende' consument.
Daar sta je dus als consument van PLUS. Het lekkere verse ei verdwijnt en wordt vervangen door een stressei van een durfal buitenkip.
Een onbevestigde bron meldde dat onder het GIJS-merk binnenkort vrije uitloopeieren zullen worden geleverd. Het zijn echter dezelfde als de huismerkeieren, ingekocht bij dezelfde groothandel. Het enige verschil is de foto van 2 boeren op de verpakking. De foto krijgt u er bij het huismerk niet bij. Bij Gijs wel. En dat mag wel wat wel meer kosten. Toch?
Op de foto: vrije uitloopboer Klaas Piel, de nieuwe leverancier van het GIJS-ei, fotocredits: staphorstvanalles
De GIJS-eieren van Piel worden via o.m. de firma Van Beek ook aan Unilever geleverd. Dat bedrijf is reeds sinds 2010 voor zijn sauzen, mayonaises en dressings volledig over op vrije uitloop eieren en koopt die in op de Nederlandse markt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Door tijdgebrek (bachelor-scriptie tijd en andere onderwijstaken) heb ik nog niet uitgebreid kunnen ingaan op o.a de reacties/vragen/stellingen van Dick Veerman en Jopie Duijnhouwer, al verdienen die wel een serieus antwoord, maar wil ik toch hier even kort (lol) reageren op hetgeen Jan Pieter van Doorn in zijn laatste reactie naar voren brengt.
Vergelijkbare vragen worden eigenlijk ook al enige jaren tijdens diverse werkcolleges door mijn studenten gesteld (en niet per se door de vegetariërs onder hen) in het vak Diergeneeskunde en Samenleving. Ik denk dat dit vragen zijn die een nationaal debat waardig zijn. Ze zijn misschien nog wel belangrijker dan bijvoorbeeld ons nationale debat over kernenergie, omdat landbouw en veeteelt zoveel (meer) impact hebben op ons (cultuur) landschap, landgebruik , het milieu en de volksgezondheid. De kernvraag is, denk ik, of wij , de ' bv NL' , willen/moeten doorgaan met een agrarische productie die onze zelfvoorzieningsgraad vele malen overstijgt. Het ja of nee op deze vraag is in feite bepalend voor alle verdere consequenties. Kiezen ' we' voor nee, dan zullen de scenario's heel anders zijn dan indien 'we' kiezen voor ja.
De keuze voor ja zal door onvermijdelijke economische wetmatigheden leiden tot het pad van de nog verdergaande schaalvergroting. Daarbij past een out of the box denken, omdat Jan Pieter terecht opmerkt dat de grenzen van de huidige veehouderijsystemen bereikt zijn (zo niet overschreden). Een vlucht naar voren, zo men wil, kan alleen succesvol zijn als de huidige wijze van dierhouden wordt verlaten en vervangen door iets geheel nieuws. Dat was ook het punt wat ik trachtte te maken door mijn verwijzing naar Winnie Maas en de Denen. Megastallen als opgepompte versies van wat we nu hebben zal, vrees ik, leiden tot rampspoed, omdat wat we nu hebben in allerlei opzichten tamelijk ontoereikend is. Dit, zowel uit welzijnstechnisch als uit veterinair-hygienisch oogpunt (en waarschijnlijk ook uit ethisch en esthetisch oogpunt). Alleen met een geheel nieuwe benadering en uitvoering van intensieve veehouderij kan een en ander in alle opzichten duurzaam worden
De keuze voor nee, brengt met zich mee, dat de weg open ligt voor de meer Anton Pieck-achtige varianten. Dit vergt evenwel, een sociaal plan om de kaalslag onder onze veehouders op te vangen, alsmede de voortdurende bereidheid van de consument om wezenlijk meer voor hun voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te betalen. Vooral door de twijfels aan de bereidheid van consumenten om nu eindelijk eens een eerlijke prijs te betalen vrees ik met grote vreze.
De eierboeren van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond vallen Harrie Beekmans bij.
Wat is het toch moeilijk om gewoon toe te geven dat een aantal dingen niet meer kloppen. Dat we het normaal gaan vinden dat kippen niet meer naar buiten willen of dat mensen een uur in de file staan en zich dan een dag opsluiten in een kantoorkolos (en dan stellen 'maar ze willen niet anders') Of we ons proberen te verschuilen achter 'we doen al zo ons best', 'we hebben tijd nodig', 'er is al heel veel gebeurd' of 'we volgen de richtlijnen van de dierenbescherming'. Gewoon toegeven dat de intensieve veehouderij, net zoals de intensieve menshouderij, it's nobody's fault, zijn eindpunt heeft bereikt.In plaats van goedpraten om er mee door te gaan.
Graag wil ik hier op reageren. Natuurlijk wil een individuele kip graag naar buiten, daar is hij immers veel te nieuwsgierig voor. Maar zoals nu de uitloopkip gehouden wordt, blijkt maar een klein gedeelte hier ook gebruik van te maken. Dus om de een of andere reden gaan ze niet naar buiten en dat heeft te maken met bovenstaande redenen. Hoe zou dat trouwens eruit zien als meer dan 25000 kippen buiten lopen. Dus het grootste gedeelte van de 'uitloopkippen' zit op dezelfe manier als bij ons; dezelfde stalinrichting en nagenoeg dezelfde bezetting (zeker in de nacht). Daarnaast zijn er grote nadelen aan uitloop, zeker bij deze aantallen, zie ook boven. Ik zie meer in overdekte uitlopen en misschien wat lagere bezetting, maar dan moet het uit uit de markt komen.
Ten aanzien van de Gijs-eieren, zoals wij die geleverd hebben, spelen toch meer zaken. Wat betreft welzijn leven onze scharrelkippen conform de 1 Ster van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Daarnaast worden onze scharreleieren op het pluimveebedrijf ingepakt en gingen rechtstreeks naar de Plus. Dus wat versheid betreft lopen we tussen de 7 en 10 dagen voor op de andere supermarkteieren. En als laatste betrekken wij een behoorlijk gedeelte van de grondstoffen (tarwe, gerst, spelt en CCM) voor in het kippenvoer bij ons uit de streek (De Kempen). Wij maken dus zelf het kippenvoer. Dit is gecertificeerd door Stichting Kempengoed. Dus wij doen veel met de streek, we hebben een zichtstal, we doen veel excursies voor scholen, verenigingen en andere groepen mensen. Hoe verklaren we anders het succes van de Gijs-eieren.
De genoemde argumenten in dit bericht is echt kul. Ik hoor dit ook met weidemelk. Een koe is liever in de stal én daarnaast beter af dan in de wei. Zal wel aan mij liggen maar toen de koeien in mijn jeugd naar buiten gingen voor het eerst in het voorjaar was er geen houden aan. Zo graag kwamen de beesten buiten.
Of er moet wat veranderd zijn in 20-30 jaar met deze beesten. Het lijkt wel of deze argumenten beleidsmakers en consumenten om moeten krijgen dat dit 'normaal' en beter is. Om de ingeslagen weg te rechtvaardigen. Ook; we kunnen het niet meten, er zijn geen bewijzen voor zijn veelgebezigde uitspraken. Of we natuurlijk gedrag niet meer bij een dier kunnen plaatsen.
Van GIJS snap ik het wel; wat was nu eigenlijk de toegevoegde waarde voor scharreleieren zonder uitloop? Dat geldt wel voor meer producten. Mij is het in ieder geval niet duidelijk, voor Plus consumenten wel? Is het een soort Bio+ voor het tussensegment of waar staat dit (keur)merk voor? Mischien dat René Bink het kan uitleggen?