Wetenschappers van de Brigham Young University in Utah analyseerden in een grote metastudie bijna 35 jaar aan onderzoek over de invloed van eenzaamheid, sociaal isolement en alleen leven op onze levensverwachting. Het onderzoek is verschenen in Perspectives on Psychological Science.

Overlijdensrisico vergelijkbaar met roken en drinken
Op basis van de gegevens van ongeveer drie miljoen deelnemers blijkt dat eenzaamheid, sociaal isolement en wonen op jezelf het risico op vroegtijdig overlijden verhogen met respectievelijk 26, 29 en 32 procent. Uit eerder onderzoek wisten de wetenschappers al dat het overlijdingsrisico van eenzaamheid vergelijkbaar is met het roken van 15 sigaretten per dag, of alcoholist zijn. Dit onderzoek lijkt er op te wijzen dat het overlijdensrisico van eenzaamheid de gezondheidseffecten van obesitas zelfs overtreft.

Het hebben van weinig sociale connecties blijkt een risicofactor. Het omgekeerde blijkt ook waar. Het hebben van veel sociale connecties heeft een positief effect op de gezondheid.

Groter effect bij jonge bevolking
Eenzaamheid en sociaal isolement zijn niet hetzelfde. Iemand kan bijvoorbeeld omringd zijn door anderen maar zich toch alleen voelen. Andere mensen zijn liever alleen en isoleren zich daarom. Het effect op de levensverwachting is voor beide scenario's grotendeels vergelijkbaar. Ouderen zijn vaker eenzaam en hebben een hoger sterfterisico. Maar eenzaamheid en sociaal isolement hebben juist bij de bevolking onder de 65 jaar een grotere negatieve impact.

"We moeten eenzaamheid serieus nemen"
Hoofdauteur Julianne Holt-Lunstadt vindt dat we meer belang moeten hechten aan sociale relaties.
er ligt mogelijk een eenzaamheidsepidemie in het verschiet
Dat zegt ze bij het verschijnen van het onderzoek. Net zoals we volksgezondheid en obesitas serieus nemen. De hoge percentages waarin eenzaamheid voorkomt, zijn zorgwekkend. Co-auteur Tim Smiths waarschuwt zelfs voor een epidemie. "Met een stijgende eenzaamheid en alleenwonenden, ligt er mogelijk een eenzaamheidsepidemie in het verschiet".

Oppervlakkigheid
En dat terwijl het nog nooit zo gemakkelijk is geweest om contact te houden, zelfs met de andere kant van de wereld. Een mobieltje en internet is tegenwoordig alles wat je nodig hebt. Maar oppervlakkigheid ligt ook op de loer. De wetenschappers benadrukken dat we bewuster moeten omgaan met contact. Zij maken zich sterk voor meer positieve psychologie. Volgens Smith laat de studie in essentie zien dat meer positieve psychologie ons niet alleen emotioneel, maar ook fysiek beter laat functioneren.

Dus in een berichtje of mail mag je best iets liefs of aardigs zeggen. Dat heeft meer effect dan je denkt.

Fotocredits: ‘Kunstpauze’ tup wanders
Dit artikel afdrukken