In de Ondertussen van vrijdag 11 oktober vallen mij deze berichten op:

- Een op de drie kinderen woont in een ongezond huis, blijkt (BNR) uit een rapport van onderzoeksbureau RAND Europe. Door een slecht binnenmilieu lopen kinderen een groter risico op gezondheidsklachten als astma, chronische bronchitis, eczeem en allergieën. Onvoldoende ventilatie, slechte geluidsisolatie, onvoldoende daglicht en oververhitting vergroten de kans dat kinderen ziek worden 4,3 keer. Het zou hun levenskwaliteit en -verwachting dus ernstig verlagen.

- Het zal nog even duren voordat kweekvlees in de winkel te koop is of te bestellen in een restaurant. Toch moeten ontwikkelaars zich nu al bekommeren om de hearts and minds van de consument. Het consumentenvertrouwen begint namelijk volgens (FD) het Good Food Institute lang voordat we met onze boodschappenkar door de supermarkt rijden. Het vooraf gekozen frame maakt veel uit voor de acceptatie. Kweekvlees heeft een sappig verhaal nodig om te pakken. Volgens kweekvleesbedrijf Mosa Meat zou toch nu al 52% van de Nederlanders zijn tanden wel in een kweekburger willen zetten.

- De wereld is officieel obees; dat is slecht voor de gezondheid, educatie en economische groei, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). De OECD (Bloomberg) berekende wat obesitas de samenleving gaat kosten. De komende 30 jaar zal 8,4% van de zorgbudgetten van OECD-landen naar de consequenties van overgewicht gaan.

De Vlaamse overheid nudged (DeMorgen) inwoners onder meer om beter met afval om te gaan; daar hebben Vlamingen volgens de krant helemaal geen probleem mee. In Nederland komt in de strijd tegen het zwerfafval vermoedelijk toch statiegeld op blikjes (NOS). Carlsberg gaat voor papieren bierflesjes (Bloomberg).
Jaap Korteweg verkocht De Vegetarische Slager opdat de door hem gestarte nepslager (Duurzaambedrijfsleven) de grootste ter wereld zou kunnen worden. Misschien wordt de volgende markt wel China, de marktwaarde voor plantaardig vlees is daar huge volgens Bloomberg.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken