imageEen mooi voorbeeld van gezond nadenken.

Op 2 april zal minister Verburg van LNV op het melkveebedrijf ‘de Garrestreek’ van familie van de Geest in Spakenburg het eerste mengvoer aan koeien voeren waar gedroogd eendenkroos in verwerkt is. Veehouder Wim van de Geest, mengvoederbedrijf coöperatie Arkervaart-Twente en Waterschap Vallei & Eem hebben, onder begeleiding van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR in Lelystad voor het eerst eendenkroos verwerkt in mengvoer. Vooral in de zomermaanden groeien in de Nederlandse veenweidegebieden watergangen vol met eendenkroos. Kroos kan hele watergangen afdekken waardoor er onvoldoende licht en zuurstof in het water wordt opgenomen. Dit is niet goed voor de waterkwaliteit. Waterbeheerders willen daarom graag van het plantje af.

Onderzoeker Gert Jan Holshof van ASG ontdekte de potentiële voederwaarde van het kroos en startte een werkgroep om te onderzoeken of het kroos tot diervoeder verwerkt kan worden. De projectgroep, waarin naast ASG ook twee melkveehouders en Waterschap Vallei & Eem participeren, heeft in 2007 kroos verzameld, geoogst en onderzocht op voederwaarde-eigenschappen voor vee en op bacteriologische kwaliteit. Het eiwitrijke plantje is daarna gedroogd en verwerkt in het mengvoer. Begin 2008 resulteerde dit in verschillende krachtvoerproducten waarin eendenkroos is verwerkt.

Workshop eendenkroos op 15 april
Op 15 april organiseert ASG op Praktijkcentrum in Zegveld, een workshop over eendenkroos en de gebruiksmogelijkheden. Tijdens deze middag bespreken de ASG onderzoekers de eerste onderzoeksresultaten van de uitgevoerde verkenningen. Ze willen ook graag met direct geïnteresseerden in gesprek over vervolgstappen. Ook daar zal de eendenkroosoogster te zien zijn. Opgave voor de workshop kan via een maail naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)


bron: Animal Sciences Group - Wageningen UR met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken