Eerder bracht de organisatie Animal Rights, die actievoert tegen dierenmishandeling, beelden naar buiten van misstanden in een Belgisch varkensslachthuis. Recent ging de actiegroep undercover in de Nederlandse pekingeendenindustrie. Er werd gefilmd bij bedrijven in Dalfsen, Putten en Epe. De bedrijven leveren aan de eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo, meldt Trouw.

De beelden laten zien hoe de medewerkers de eenden naar elkaar overgooien, doodtrappen en tegen de muur slaan. Ook in de slachterij zelf worden volgens Animal Rights de regels van de NVWA aangaande het dierwelzijn niet nageleefd. Zo zou er regelmatig gebruik worden gemaakt van botte messen en zouden de dieren onvoldoende verdoofd worden. De beelden veroorzaken ophef alom. Supermarkt Plus heeft het eendenvlees meteen uit de schappen verwijderd.

De NVWA publiceerde in maart, 2018 een rapport waaruit bleek dat 70% van de kippenslachthuizen de dierenwelzijnsnormen niet respecteert. Onder dat percentage gaan in totaal 15 miljoen gevallen van vleugelbreuk schuil. Het NVWA-rapport viel nauwelijks op in de media. De Animal Rights video wordt daarentegen volop besproken in de media.


Dit artikel afdrukken