“Duurzaam” is business. Maar is alle business nep dan? Nee, er zijn wel degelijk bedrijven die de wereld verbeteren zonder getetter over niks. In de winkels van Colruyt struikel je niet over het begrip duurzaamheid, zoals bij Albert Heijn die nu in Puur & Eerlijk gaat. Maar ze doen veel meer.
Elke klant kreeg deze week de folder over het energiebeleid van Colruyt in de bus. Folder is het woord niet. Het is een gedetailleerde verantwoording van 7 pagina’s over hoe Colruyt met energiebeleid omgaat. In 2011 wil Colruyt volledig onafhankelijk zijn en uitsluitend op een CO2-neutraal manier zijn energie opwekken.
Sinds 1991 werkt de Belgische super al aan dit beleid. Ver voor alle modes uit. Het zal als eerste de finish halen. Dit is niet onbelangrijk. Zodra Colruyt heeft laten zien dat het kan, zal het bedrijf aan de volgende stap kan beginnen. Het zal hetzelfde van zijn leveranciers eisen op basis van duurzame ‘lastenboeken’. Zo heten in België productspecificaties en eisen. Colruyt begint met het veranderen van zichzelf en daarna van zijn wereld aan toeleveranciers die alvast kunnen meekijken hoe het kan. Da's heel wat anders dan wat strooien met 'puur & eerlijk'. Supers die Albert Heijn straks na-neppen moeten misschien naar het Zuiden in plaats van naar Zaandam kijken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
WvdL: "Een gesloten vrieskist is minder aantrekkelijk voor het publiek, maar dat ondervang je door heel hard de milieukaart trekken."
Ik zie het precies andersom. :) Alle winkels moeten verplicht worden alle open vrieskisten en -vitrines te vervangen door gesloten exemplaren. Klanten wennen daar snel aan. En dan natuurlijk moeten die open winkeldeuren met buitenluchtverwarming ook als de wiedeweerga verdwijnen.
Laten we het er maar op houden dat Colruyt vroeg inziet dat geld besparen ingezet kan worden als marketingtruc. Een gesloten vrieskist is minder aantrekkelijk voor het publiek, maar dat ondervang je door heel hard de milieukaart trekken. De basisbelofte van Colruyt is de "laagste prijzen" te hebben (staat naast het logo). Dat doe je alleen doe kostenbesparing als hoofdonderdeel van je bedrijfsfiliosofie te hebben.
Dat het vlees duurder is verbaast mij wel. Is het ook duurder dan de Belgische concurrent? Dan zullen er zeker klanten gaan weglopen en is het niet in overeenstemming met de belofte van de laagste prijzen.
AH legt ook wel beter en duurder vlees neer, maar daarnaast een goedkoop alternatief voor de consument die goedkoop wil.
Neehoor, ik vind het helemaal niet verdacht. Waar maak je dat uit op? Prima initiatief van Colruyt.
Zowel in België als in andere landen van de EEC worden energiebesparingprojecten gesubsidieerd. De bovenstaande argumenten, dat Colruyt niet integer zou zijn, omdat zij als commercieel bedrijf daar gebruik van maakt, vind ik niet behoorlijk. Ik krijg een beetje de indruk, dat men zich door een foutief chauvinisme laat leiden.
Van Zundert naar Colruyt (Hoogstraten) is aantrekkelijker voor ons dan naar Roosendaal of b.v. de Makro in Breda.
Grijp de kans eens om een Colruyt in te gaan. Wat jullie zeker zal treffen is hun beleid voor vleeskwaliteit en oorsprong.
Je zult er dan ook schrikken, dat dat duurder is dan bij 'ons'. Gevolg van hun vleesbeleid. Wat men met mobben af probeert te dwingen (of chanteren) doet Colruyt op eigen initiatief, en dat wordt Fien en Wouter een beetje verdacht gevonden. Niet fair m.i.
Mijn inzendig werd geboren uit vooral de wijze waarop men 'duurzaam' misbruikt. Ook door supermarkten, die suggereren daar alles aan te doen, maar qua bedrijfsvoering met betrekking tot energiebeleid dat niet herkenbaar laten zien. Omdat het ontbreekt.
Duurzaamheid wordt in ons land een cultus zonder inhoud.
Wacht ff, je bedoelde misschien dat ze zelfvoorzienend zijn in de zin dat ze los van het elektriciteitsnet hun zelfopgewekte stroom gebruiken? Dat kan je gerust vergeten. Dan zouden ze miljoenen extra kwijt zijn aan opslagcapaciteit terwijl het efficiente net op elk gewenst moment stroom kan aan- en afvoeren. De kreet "zelfvoorzienend" betekent IMNVHO alleen dat ze net zoveel opwekken als ze verbruiken.