Naar aanleiding van Nick's vrolijkmakende yoghurttekst, valt me vanmorgen het melknieuws van afgelopen week op. Manneke Pis piste gisteren melk omdat Afrikanen hun melk niet meer kunnen betalen. Te duur geworden vanwege de gestegen prijzen van landbouwproducten en aanhoudende droogte in de eigen regio. De actie werd verzonnen door dierenartsen zonder grenzen. Ik zou dat wit associeren met een actie voor de potente zwarte Belg, maar vooruit.
In ons deel van de wereld sproeien de boeren de melk als mest op het land. Ze krijgen er niet genoeg voor en moeten onder de kostprijs leveren. Dat is een gevolg van het loslaten van de quotering van melk omdat er niet genoeg melk is in de wereld.
De CDA- en PvdA-vertegenwoordigers van de boeren in de 2e Kamer zijn verbolgen. Je mag God's water niet over God's akkers spuiten. De SP begrijpt het wel en wil de boeren hun quota weer teruggeven.
Snap je nou hoe die wonderlijke melkmarkt werkt? O wacht, ik lees net ook nog dat de op de termijnmarkt de prijzen voor melk een beetje zijn gestegen. Vanwege de sproeierij van de boeren.
Nee, Danone had het goed bekeken: maak een merk van melk, stop het in hele kleine potjes en vraag er veel geld voor. Dan hou je genoeg over voor Afrika. Daar schijnen we de vrouwen overigens te hebben overgehaald om hun eigen gezonde mensenmelk te laten opdrogen en hun babies koemelkpoeder te geven. Dan konden we ze immers onze melkoverschotten verkopen.
Ik ga vandaag m'n tuintje doen en hou maar 'ns op met denken over grote vraagstukken. Als de tuin klaar is, gaan we gewoon lekkere yoghurt maken ;-)
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zeer goeie analyses Dick.
Inmiddels is er sprake van een complete melkoorlog. Ik vind het buitengewoon boeiend om de commentaren van melkveehouders te lezen op wat zij noemen 'de melkbobo's' (zie de doorklik en volg het spoor naar de gerelateerde artikelen daaronder). Die Bobo's zijn de managers van hun corporaties zoals Campina en Friesland, de bestuurders dus die ze zelf hebben aangesteld.
Ik hoor nog wel eens wat op het platteland en begin die verwarrende dorpsoorlogen zo langzamerhand een klein beetje te begrijpen. De aangestelde bazen, de corporaties, zijn niet in de positie om melk tegen de goeie prijs weg te krijgen. Hun eigenlijke bazen, maar nu afhankelijk geworden boeren, kunnen niet voor de marktprijs te werken omdat hun kostprijs daarboven ligt. Toen ze een tijdje geleden meer konden krijgen voor hun melk liepen ze weg bij de corporaties. Nu het slecht gaat willen ze dat die hen subsidieert.
Snap je het nog? Je stelt bazen aan en vervolgens loop je weg van je eigen nest. En toch hebben ze gelijk, want de zetbazen zijn verplicht hun eigenlijke bazen niet thuis te geven, ook al verkeren ze in subsidienood. Anders vallen hun melkfabrieken om. Die kunnen ze alleen overeind houden door groter te worden, dwz meer volume te draaien en zo toch nog wat te verdienen bij een steeds lagere melkprijs. Je weet wel, Campina en Friesland gaan samen.
De boeren moeten voor eigen distributie gaan zorgen, zegt Jacobus. Dat klopt als een melkbus, maar hoe krijgen ze dat voor elkaar als de aangestelde bazen en de boeren zelf elkaar voor rotte vis uitmaken?
Hun minister roept doodleuk op tot een gesprek met een glaasje gratis melk dat anders toch maar op het land zou worden weggesproeid. Het probleem is niet de prijs, maar het opruimen van tientallen jaren achterstallig beleid: noch de boeren, noch de corporaties, noch de weglopers hebben gezorgd voor producten met toegevoegde waarde waaraan consumenten graag 10 tot 20 keer zoveel uitgeven als aan melk.
Gezonde melkdrankjes als die van Danone en Yakult. Uitgevonden in Nederland, schreef ik zaterdag. Maar de Franse Amerikanen van Danone en de Japanners van Yakult zijn er met die buit vandoor.
Kaas. Ook al zijn we vlgs de Fransen het 2e kaasland ter wereld, ik heb in Frankrijk nog nooit een fatsoenlijke Nederlandse kaas kunnen vinden. We eten en exporteren grotendeels stopverf. We hebben het beste gras van de wereld, maar produceren massa hotelblokken voor onder het tosti-ijzer. Onderwijl importeren we Parmezaanse, Comte, Appenzeller en Salers voor het 6-voudige. Waarom zijn we in Godsnaam vergeten kaas te maken in Ndl?
Je kunt maar liefst 10 liter kwijt in 1 kilo. Wij hadden Joris Driepinter en hebben een minister die nog steeds met weemoed aan die vrolijke jongen terugdenkt.
Verburg roept op tot innovatie, maar stelt in de praktijk een glaasje melk voor. Zo verdwijnt de melk net zo onvermijdelijk uit Nederland, als God uit Jorwerd.
Lethe, in plaats van een kwastje kun je ook met een stokje op de peperbloemen tikken [trillen]. Dit werkt bij mij in de kas in ieder geval beter.
Omdat er niet genoeg melk in de wereld is moeten boeren onder de kostprijs leveren? Dan zou ik als boer maar snel voor een eigen distrubutiekanaal zorgen en een dikke middelvinger naar tussenhandel, coöperaties en melkfabrieken opsteken...@wouter
Bij gebrek aan tuin/balkon/dakterras, maar wel in nieuwe huis gezegend met een kamerhoog (5.20/vide) en kamerbrede raampartij, met grote schuifpui (frisse lucht) ben ik nu begonnen met experimenteren.
Nu staat er ruccola, gaat goed zo te zien, een peperplantje, geen kind aan, maar geloof dat de bevruchting niet zo goed gaat en gefreubel met een kwastje lijkt nog niets op te leveren. En een courgette plant, die gaat ook prima, afgezien van het feit dat de jongste kat blijkbaar gek is op de bladeren en wat betreft bevruchting is dat later ook weer afwachten.
Kan me voorstellen dat tomaat het ook wel goed zou kunnen doen.
In een eerder huis heb ik inderdaad ook citroengras en gember laten groeien, zijn, naast lekker, ook mooie planten, dus bedankt voor het idee.
Het is wat experimenteren, maar tot nu toe denk ik dat je best veel kan binnen, als er licht genoeg is en als je de luchtvochtigheid maar in de gaten houdt (veel sproeien) en goed op beestjes let. Je zal geen last van slakken hebben, maar juist het kleine gespuis ligt op de loer. ;)
"In ons deel van de wereld sproeien de boeren de melk als mest op het land."
Dit maakt onze boeren in één klap tot de meest vervuilende bedrijfstak in Nederland:
"Het lozen van melk op de sloot heeft desastreuze gevolgen voor het oppervlaktewater in Nederland. Directe lozing leidt tot een grote zuurstofloosheid van het water en daarmee sterfte van al wat leeft in het water. Bij een lozing van de opbrengst van 40 koeien op een dag, zal een sloot over een lengte van twee kilometer geheel zuurstofloos worden binnen twee dagen. Ook lozingen op het riool zijn onwenselijk vanwege de overbelasting van de afvalwaterzuivering. Het lozen van 1 liter melk staat gelijk aan het dagelijkse afvalwater van een heel gezin."