De man hiernaast is Dik Zeldenrijk. De man hierbeneden is Wim Bijma. De eerste besloot met een kroketje mee te doen aan #smaakNL en gaat door naar de volgende ronde. De tweede deed het met een kroot en is - tot zijn stomme verbazing - ook door.

Gisteren vond de eerste regionale verkiezing plaats in Woerden. Van de 33 inzenders besloten Samuel Levie van YFM, Ine Stultjens van ZTRDG en ondergetekende van foodlog.nl er 9 door te sturen naar de halve finale waar ze in handen vallen van marketeers. Wij beoordeelden de inzendingen op smaak en smaakvernieuwing in de bestaande markt. Waarom de 24 anderen niet doorgingen en waarom die negen wel, vertel ik dit weekend. In dit lijntje willen we graag horen wat de deelnemers van elkaars producten vonden. We hopen dan ook dat ze allemaal online komen. Komende week zijn er nog twee regionale verkiezingen. Ook dan passen we hetzelfde recept toe om het gesprek over wat we als consumenten zouden kunnen kopen, maar niet kennen omdat het (bijna) nergens op het schap wordt genomen een slinger te geven.
Daarna volgen ondeugende acties. We gaan de pleinen van steden onveilig maken. Let maar op.

Zo zie je maar wat er kan gebeuren na wat kritiek op overheidsinstanties als Syntens. Want zo raakte foodlog.nl betrokken bij #smaakNL. We hielden een pleidooi om hun duwtje in de rug van smaakinnovatie meer onder de mensen te brengen. Dat is nog lang niet ver genoeg, maar de eerste stappen zijn er. Natuurlijk noem ik de halve finalisten van gisteren (morgen verder over iedereen die meedeed):
- Maatschap Bijma-Meekel met diverse kroten (www.wimbijma.com)
- Be-leaf met Baby Mustard Leaf (www.be-leaf.nl)
- Hottie Sambal met Sambal (www.hottiesambal.nl)
- Kaasboerderij Wezenspyk met Orekees (www.wezenspyk.nl)
- Koppert Cress met Oyster Leaves (www.koppertcress.com)
- Mister Kitchen met braadworst (www.misterkitchen.nl)
- Looije Tomaten met de honingtomaat (www.honingtomaten.nl)
- Kaasboerderij Koopman met Boeren Edammerkaas (www.deboerenkaas.nl)
- Zeldenrijk Snacks met een garnalenkroket (www.zeldenrijksnacks.nl)

Over die laatste: zelden zo'n lekker garnalenkroketje geproefd. Over de eerste: wat is er een wereld van verschil tussen een klote en 'n goeie kroot!
image
Dit artikel afdrukken