Het was een bijzondere week op het gebied van voeding en gezondheid:

1. Minister Veerman (LNV) en zijn DG Renée Bergkamp kwamen met een pleidooi voor smaakonderwijs op scholen. De koks van Eurotoques reageren daar uiterst verheugd op.
2. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ondersteunt het voorstel van Floris Sanders, scheidend voorzitter van de Gezondheidsraad, om mensen die ongezond eten en leven meer ziektekostenpremie te laten betalen.
3. De SP bij monde van Agnes Kant is tegen dit soort financiële prikkels, maar onderschrijft de noodzaak tot het stimuleren van een gezonder eet- en leefpatroon.
4. Ondanks het gezamenlijke bio- en gezondheidsbeleid van overheid, producenten en retailers, vond de Volkskrant het geen probleem om de weinig onderbouwde conclusies van een Consumentenbond-onderzoek ongenuanceerd op de voorpagina te melden: biologische groenten en fruit zouden helemaal niet logisch zijn.

Het lijkt erop dat er vier nieuwe beleidstrends aan het ontstaan zijn:

- we gaan ziekte proberen te voorkomen in plaats van te genezen
- daarom moeten we gezonder eten en leven (misschien toch maar biologisch: zie het recente rapport van Mental Health en de gezaghebbende en uitgebreide studie van de Soil Association naar de effecten van biologische voeding (2002))
- dat zijn we verleerd en daarom moeten we het (onze kinderen) weer leren
- dat slaagt alleen als het leuk en lekker is, daar moeten we dus voor zorgen bij die (her-) opvoeding

Ik ben benieuwd wat we hiervan over een jaar terugzien.


Dit artikel afdrukken