LEI-onderzoeker Peter van Horne toonde aan dat supermarkten op eieren wel heel bijzondere marges maken. Een biologisch ei kost aan het begin van de keten maar een beetje meer. Verderop in de keten is er niets anders. Als het je dus gaat om biologisch, waarom zou je dan steeds dat beetje meer bij iedere stap verder ook nog een keer of wat over de kop doen.

Zo luidde de redenering. Immers, de vrachtwagens waarmee de eieren vervoerd worden rijden niet op water. De machines waarmee ze in dozen worden gedaan draaien nog steeds op dezelfde elektra als iedere andere machine. De schappen in de winkel zijn niet gemaakt van biologisch materiaal. Maar het is niet waar zeggen de supermarkten. Hoe het zit willen ze niet uitleggen.‘Concurrentiegevoelige informatie’, zeggen ze.

Ik moet nog zien of ze dat vol kunnen houden. Als ze blijven zwijgen, wordt de verdenking tegen niet alleen eieren, maar alle biologische marges steeds vervelender. Want wie vertrouwt nou de super, als het Landbouw Economisch Instituut zegt dat ze jokken?

Dit artikel afdrukken