Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
gedroogde uien, geloof het of niet wij doen 450 ton gedroogde uien per jaar ... gaat in frikandellen,gehaktballen,snacks, soepen,bami groenten, spaghetti saus.
Denk eens aan alle droge mixen en sauzen.
Het voordeel van gedroogde uien is het lage restvochtgehalte waardoor het weer vocht opneemt dus de klant kan veeeeel water toevoegen, maar ook gebruiks gemak niet koelen of vriezen.
Door het drogen onstaat ook een smaak concentratie waardoor een zeer scherpe smaak onstaat tov. diepvries of gekoelde ui.
Nadeel van gedroogd is dat het moet ''wellen'' of anders gezegd even de tijd moet krijgen om weer vocht op te nemen .
Nog even lui, die Guillaume. Even teruglezen en daar staat het:
"uiteraard niet voor uiensoep, maar een schepje in de sladressing is heerlijk. Smaakt minder dominant dan verse ui, wat ik lekkerder vindt, maar mijn huisgenoten niet. Ook als een sausje nog op het laatste moment iets pit nodig heeft en er geen tijd meer is om een sjalotje te snipperen en bakken. Je moet het gewoon gebruiken zoals je kruiden gebruikt. "
Eh... waarvoor gebruik je eigenlijk gedroogde uien ? Kan iemand me het uitleggen ? Dit meen ik serieus.
Uien hebben wij altijd in voorraad (grote; sjalotten; rode; en zilveruitjes (en die laatste niet uit een potje)); je haalt gewoon een zak bij de boer. Het leuke van uien is, dat ze niet kunnen bevriezen in je schuurtje. Ze bevriezen wel, maar daar geven ze niets om. Gewoon koel en donker houden. Maar gedroogde uien ?
Ik zou het niet weten.
Gedroogde uiensoep ?
Geen spot; ik zou echt niet weten waar ik gedroogde uien voor nodig heb !
gedroogde witte uien kosten vandaag 17-05-10 2,35 / kg uitgaand van blanke egyptische of india.
Verhouding vers/gedroogd = 1:10 incl. schilverlies vaak worden de uien in egypte en india handgeschild ipv mechanisch handschillen geeft minste verlies.
De uien in potje zijn rode uien kosten 2,60 / kg zou dus voor 6 cent product zijn .
Potje kost 0,15
Verpakken/afvullen 0,15
Komt dus op met alles erop en eraan op 0,40 netto
Iemand verdiend eraan en dat is niet de industrie .....
‘De boeren hoorden bij de heren en heren bij de boeren, maar nu ligt alles overhoop, je begrijpt er niets meer van.’ – De bediende Firs in ‘De kersentuin’ van Tsjechov.
Dick stelt: "De grote vraag is immers: wie doet wat met deze winsten die niet terugvloeien naar de partijen in de voedselketen die ze nodig hebben. In de vorm van beleggingen en kredieten zullen ze terugvloeien naar, maar kunnen ze geen waarde creeren in de reele economie, waar dat aan het begin van de keten zo nodig is."
Is dit dan geen ideologie? Menen dat er iets bestaat als dat waar iemand recht op zou hebben, omdat iemand nu eenmaal op plek x of y in de keten zit? Omdat die iemand toevallig in de hoek zit waar de slagen vallen, van wat idd een luchtbeleconomie is? Of dat iemand het niet verdient omdat hij of zij nu eenmaal de gehaaidste uit de klas is?
Waarom zou de boer recht hebben op meer? Zondermeer. Het probleem ligt veel dieper dan wat prijsopbouwen kraken. Het gaat om de vraag: mag je iemand bewust een arm uitdraaien, ja dan neen? Als we die vraag niet beantwoorden, heeft de rest van deze discussie wat mij betreft geen zin.
Overigens, voor ieder die het gemist zou hebben: afgelopen weekend nogmaals uitgebreid op tv: Wie vreet de bonen "Paraguay is één van ’s werelds grootste producenten van genetisch gemanipuleerde soja. Niet dat de plaatselijke boeren daar een graantje van meepikken, integendeel. Ze worden van hun land gedreven door rijke Brazilianen die er grote boerderijen neerpoten."
Wat zeker ook ideologie is mijn stelling dat begin vorige eeuw de nationale staten de oorlog verklaard hebben aan de boerenstand. Iets wat tot op heden weinig erkend wordt. Zoals instituten als het IMF en de Wereldbank ervoor dienden om driekwart van de wereldbevolking (vooral boeren, dus) in de miserie te storten en te houden.