Over de Codex Alimentarius is de laatst tijd het nodige te doen als gevolg van een uitzending van TROS Radar. Sommigen vinden dat Radar zich met een Jantje van Leiden van het onderwerp afmaakte. Andere vinden dat Antoinette Hertsenberg en haar team het onderwerp ontzenuwden.

De discussie onder het publiek komt m.n. voort uit een lezing van ene Dr. Rima Laibow die al sinds eind 2006 op Internet circuleert. Ik kende de video niet voor TROS Radar, ook al was nou juist 2006 het jaar waarin een heel zakelijke jurist van de Utrechtse Universiteit me voor het eerst indringend attent maakte op de vergaande handelspolitieke implicaties van de Codex. De EU-regels die rauwmelkse kaas onmogelijk maken, zijn er niks bij.De jurist liet me zien hoe de strijd tussen de EU en de VS ten aanzien van gentech en gekloond voedsel wordt gestreden via de Codex.

Rima Laibow zal zeker niet ieders type zijn. Ze presenteert met een uitstekend gevoel voor communicatief effect. En toch bekruipt me een ongemakkelijk gevoel: ik geloof niet dat ze een complete charlatan is. Foodlog kreeg er de nodige mails over, voor en tegen Laibow. Radar stelt dat ze nooit op contactpogingen reageerde en er daarom op z'n minst getwijfeld mag worden aan haar betrouwbaarheid.

Wat denken foodloggers ervan: is mevrouw Laibow 'a fraud'?

Dit artikel afdrukken