May overleefde maandagavond het debat over haar 'zachte Brexit'-plan maar amper.

Ze moest concessies doen aan voorstellen die hardline Brexiteers inbrachten om haar plan zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de EU. Dat kostte haar een tiende lid van haar regering, ditmaal de pro-zachte Brexit minister van defensie Guto Bebb. Om tijd te winnen en de gemoederen te laten bedaren, wil ze het parlement op vervroegd zomerreces sturen, schrijft Bloomberg. Tot de herfst kan het parlement May's regering dan niet laten vallen.

De concessies hebben betrekking op het voorstel waarmee May hoopt de harde brexit zodanig te verzachten dat er geen controles van goederen aan de grens hoeven plaats te vinden en er geen douaneposten nodig zijn op het Ierse vasteland.

Namens Brussel zal Engeland in dat geval accijnzen innen voor goederen die via het Verenigd Koninkrijk in de EU belanden. De Brexiteers in de partij van May voegden daar tijdens het debat van maandagavond aan toe dat dit alleen geldt als de EU hetzelfde doet voor goederen die via haar lidstaten naar het Verenigd Koninkrijk gaan. De EU wilde het eerste al nauwelijks en de wederkerigheid vermoedelijk al helemaal niet. Het is dan ook vooral een sabotage-voorstel dat de woede wekte van de ‘remainers’ in May's Conservatieve Partij.

Het geamendeerde voorstel werd met 305 stemmen vóór en 302 stemmen tegen aangenomen. De kans dat de EU hiermee tijdens de komende onderhandelingen akkoord gaat lijkt miniem.

Met name voor de Nederlandse exporteurs van voedsel naar Groot-Brittannië betekent het een zomer lang onzekerheid omdat een belangrijk deel van hun handelswaar bederfelijk is en geen lange wachttijden aan de grenzen verdraagt. Voor samengestelde producten geldt bovendien dat ze die bij een harde Brexit beter in het Verenigd Koninkrijk kunnen laten maken omdat juist die gecompliceerde controlekwesties met zich meebrengen. Ondanks al die onzekerheid is één ding wel zeker: op 29 maart moet alles douanetechnisch geregeld zijn, zoniet dan breekt er chaos aan de grenzen uit.

Update, 19.00 uur, 17 juli:
Vanavond stemt het lagerhuis over een amendement op Mays wetsvoorstel dat het Britse handelsbeleid na het vertrek van Engeland uit de Europese Unie praktisch moet regelen. Dat schrijft De Tijd. Het amendement zou Engeland dwingen tot een douane-unie met de Europese Unie als May op 21 januari nog steeds geen deal met Brussel heeft bereikt over een 'frictieloze vrijhandelszone'.

Eurofiele Conservatieven zouden het amendement hebben ingediend; Britse media suggereren dat oppositiepartij Labour hen steunt. Labour en de dissidente Conservatieven zouden samen voldoende stemmen hebben om hun wil door te drijven en May te bedienen met wat de facto geen zachte, maar helemaal geen Brexit is. Als het amendement wordt aangenomen, zullen de hardliners uit Mays Conservatieve Partij waarschijnlijk een interne motie van wantrouwen tegen haar uitbrengen. Dat kan de val van haar regering betekenen.

Update, 11:00 uur, 18 juli:
De stemming over het eurofiele amendement vanuit een deel van de Conservatieve partij heeft het op zes stemmen niet gehaald. Daarmee is een scheuring binnen de Conservatieve Partij voorkomen. De New York Times noteert: But Mrs. May will face a severe test later this year, assuming she survives that long in power, both in trying to negotiate a deal on future ties with the European Union and then in getting approval in Parliament for any agreement she can make. May will banden met de EU continueren, aparte handelsovereenkomsten met andere landen kunnen sluiten maar de dodelijke administratieve rompslomp van een harde Brexit vermijden. Ze zit klem in haar eigen partij die inmiddels een duidelijk pro-Europees en pro-Brexit hart heeft laten zien en de EU die haar niet van twee walletjes wil laten eten. The Guardian rapporteert over de stemverhoudingen voor en tegen Brexit die door de grote politieke partijen heen zichtbaar werden door de stemming van gisteravond.
Dit artikel afdrukken