Meer dan 4.750 Belgische gezinnen doen deze week mee aan de Seizoensgroente-Challenge, meldt Vilt. Dat zal nog eens een uitdaging worden, aangezien in april de seizoensgroenten dun gezaaid zijn, schrijft De Standaard. Het lijstje seizoensgroenten is op de groente- en fruitkalender in april het kortst; erop staan slechts 19 groenten.
De uitdaging is om één week lang enkel met seizoensgroenten te koken en komt voort uit de campagne ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’, de oproep van consumenten aan supers om hen desnoods te manipuleren tot duurzamer en gezonder eten.
Deelnemers aan de challenge krijgen van chefkok-en-moeder Sofie Dumont een weekmenu en zelfs een boodschappenlijstje voor alle recepten.
De uitdaging is om één week lang enkel met seizoensgroenten te koken en komt voort uit de campagne ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’, de oproep van consumenten aan supers om hen desnoods te manipuleren tot duurzamer en gezonder eten.
Deelnemers aan de challenge krijgen van chefkok-en-moeder Sofie Dumont een weekmenu en zelfs een boodschappenlijstje voor alle recepten.
#5 Veronica,
Wat er bedoeld wordt met seizoensgroenten dat weet ik. Wat ik echter bedoel is dat er anders gedacht kan worden vanwege het aanbod van groenten uit het buitenland.
Ik wissel zelf af tussen groenten uit Nederland en diepvries groenten, want ik heb liever diepvries groenten uit Nederland dat 'verse' groenten uit ???
Maar ik betrap me er zelf ook op dat ik er bij verse groenten niet altijd op let waar ze op dat moment vandaan komen.
#4 Sytske seizoensgroenten zijn groenten die op dat moment in je land in de koude grond groeien. Of die je in de koude grond hebt geteeld en hebt ingekuild bijvoorbeeld voor de vorst inviel. Zoals aardappels, bieten, wortels, pastinaak. Dat is de strikte definitie. De iets minder strikte neemt ook groente uit de koude kas mee. Ik breid de definitie uit naar wilde groenten zoals brandnetel en zevenblad.
Als het gaat om een gezonde en duurzame keuze van andere groenten dan komen ingemaakt (al dan niet zelf) ingevroren, ingeblikt en gedroogd (bonen, erwten, linzen) of uit pak (gezeefde tomaten) ook goed ut de bus.
Niet duurzaam en vaak stevig bespoten met spul dat in de EU allang verboden is zijn de groenten die vers worden ingevlogen uit Afrika of Azië of Zuid Amerika. In de winter groeien er bij ons geen verse sperziebonen of druiven of blauwe bessen of asperges om er maar een paar te noemen.
#1 Joep,
Ik vermoed inderdaad groenten die nu volop verkrijgbaar zijn, want veel consumenten kijken niet naar het land van herkomst bij groenten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook niet altijd op let.
Hier niet een week maar al jaren, zoveel mogelijk. Wel aangevuld met blik en diepvries en zelf ingemaakt. Voorbeelden laatste week. Brandnetelquiche met blauwe kaas. Crumble van Japanse Duizendknoop. Salade van geraspte selderijknol, paardebloemblad, daslook en kraailook met eieren van eigen kippen. Stamppot zevenblad/ui, runderrookworst. Wortelsoep van winterwortel en ui met zelfgebakken brood en boerenkaas. Zelfgebakken pittabroodjes met salade van zuringblaadjes, madeliefjesblad, ui en zelf gemaakt zoetzuur, kippenshoarma en yoghurtsaus met daslook. In witte wijn gesmoorde prei met zalm en zelfgemaakte pasta. Biet met linzen en geitenkaas, aardappel/knolselderij puree.
Joep Goossens Je hebt gelijk. Wij eten overigens vrijwel geheel volgens de seizoenen. Ik heb nu de laatste wortels uit de kuil gehaald en er staat nog zuurkool in het vat in de kelder. Buiten groeit zevenblad, brave hendrik, brandnetel, daslook, look-zonder-look, paardenbloemen te over en asperges. Dus het is maar wat je als seizoensgroente beschouwt. :-)