Het Franse bedrijf Roquette won eind 2013 de Innovatie-award van de Food Ingredients Europe-beurs. Met een 'meel' gemaakt van... algen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een sauce hollandaise maken of een brioche bakken 'zonder eieren, boter en met 70% minder vet', stelt Roquette op zijn site. Maar met dezelfde smaakkwaliteit als de 'echte', ongezonde versies van de boterige. luchtige saus en eierbrood.

Op de Intrafood-beurs die deze week in Kortrijk gehouden wordt, introduceert Roquette naast het vetrijke Algility HL (high lipid) ook het eiwitrijke Algility HP (high protein).

Beide producten worden gemaakt van een gele chlorella-alg. “Het vetzuurprofiel van de chlorella-alg ligt dicht bij dat van olijfolie”, zegt market development manager Frank Denoulet van Roquette op EVMI. Door de omstandigheden waaronder de alg geproduceerd wordt te veranderen, is de 'samenstelling' te beïnvloeden. Denk daarbij aan de temperatuur of de druk. Zo kan een eiwitrijke alg gekweekt worden die voor 85% uit eiwit bestaat. Deze plantaardige eiwitten kunnen gebruikt worden als alternatief voor dierlijke eiwitten - 'in combinatie met voedingsvezels en onverzadigde vetzuren'. De vetrijke alg, die voor 50 tot 60% uit vet bestaat, kan gebruikt worden om het totale vetgehalte in producten te verlagen en het vetzuurprofiel te verbeteren. Toepassingen zijn ander andere 'muffins, cake en zachte koekjes en daarnaast voor sauzen', meldt EVMI.

Roquette liet de algen eerst produceren bij een Amerikaanse partner, maar heeft inmiddels een eigen productielocatie in Frankrijk. Naar verwachting komt de eiwitvariant van het algenmeel in 2015 op de markt. Voortaan kun je dus sauzen en gebakjes (want dat is brioche) als 'vleesvervanger' eten. Aardappelen, groenten met een lekkere saus in plaats van vlees. De Vegetarische Slager krijgt concurrentie.

Fotocredits: Algae Art, Bobby Mckay
Dit artikel afdrukken