Vanmiddag vond er een video-EU-top plaats tussen de Britse premier Boris Johnson en de EU-onderhandelaars Ursula von der Leyen (Europese Commissie), Charles Michel (Europese Raad) en David Sassoli (Europees Parlement).

Per 31 januari, het moment dat de Britten uit de EU stapten, ging een overgangsperiode in die tot 31 december van dit jaar loopt. In die tijd moeten de afspraken over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU afgerond worden en dat blijkt maar moeizaam te gaan. Een maand geleden al toonde EU-onderhandelaar Michel Barnier zich weinig optimistisch.

Vandaag maakte Boris Johnson, die zich weer persoonlijk met de brexit-onderhandelingen bezig houdt, duidelijk dat Groot-Brittannië "geen seconde langer dan nodig is" aan de Europese Unie wil vastzitten, aldus het Algemeen Dagblad. De onderhandelingen zullen deze zomer "volle bak" door moeten gaan om toch nog een deal te kunnen bereiken. Dat wil vooral de EU. Het Verenigd Koninkrijk doet net alsof het daar niet zo aan hecht. Deal of geen deal, per 31 december neemt het VK afscheidt van de Unie.

Er liggen nog drie notoire hete hangijzers op tafel: de visserij, controle op gemaakte afspraken en eerlijke concurrentie.

Wat betreft de visserij staat er voor de Nederlandse, Franse, Belgische en Ierse vissers veel op het spel: zij halen een groot deel van hun vangst uit Britse wateren. Het Europese wisselgeld in de onderhandelingen is dan weer dat de Britten zelf maar weinig van hun eigen vangst eten en driekwart van hun vangst exporteren naar de EU.
AD - Brexit-onderhandelaars gaan naar de allerhoogste versnelling
Reageer
  • Deel
Druk af