Een op de vijf Britse baby's die rond de eeuwwisseling werden geboren, blijkt op 11-jarige leeftijd obees. Dat is één van de uitkomsten van de Millennium Cohort Study, die 13.000 Britse kinderen volgt. Tussen hun zevende en elfde verjaardag worden zij ineens erg veel zwaarder, meldt BBC News Health.

Gewichtssprong tussen 7 en 11 jaar
Gewicht en lengte werd in de studie gemeten op 3-, 5-, 7- en 11-jarige leeftijd. Tot en met hun zevende ligt het obesitaspercentage rond de 12 à 13 procent. Bij de meting op 11-jarige leeftijd blijkt dat ineens opgelopen te zijn tot 20%. Voor de groep kinderen met overgewicht of obesitas was eenzelfde patroon te zien: dat steeg van een redelijk constante 25% naar 35% op 11-jarige leeftijd. Daarmee is duidelijk geworden dat de laatste jaren op de lagere school cruciaal zijn om een dreigend obesitasprobleem gericht aan te pakken.

Vicieuze cirkel in gezinnen
Hoofdonderzoeker dr. Roxanne Connelly (Edinburgh University) zegt over de resultaten: "Eerlijk gezegd was ik niet verbaasd. Over het algemeen werden kinderen met een normaal gewicht steeds vaker te zwaar of obees dus ouders moeten ook met kinderen met een normaal gewicht oppassen. Maar dit is een probleem dat hele gezinnen raakt, ouders die te zwaar zijn geven het door aan hun kinderen in een vicieuze cirkel." Vooral kinderen met obese moeders lopen het meeste risico te zwaar of obees te zijn. Connelly suggereert daarom dat een goede aanpak moeders moet helpen om af te vallen

Het National Obesity Forum ziet in de resultaten aanleiding om kinderen op de lagere school beter in de gaten te houden, zodat een eventueel gewichtsprobleem in de kiem gesmoord kan worden. Ook pleit woordvoerder Tam Fry voor meer sport en beweging in het schoolprogramma. In The Telegraph voegt hij daar aan toe: "Ouders schieten zodanig in hun verplichting te kort dat het nu aan de staat is om in te grijpen en te zeggen 'genoeg is genoeg', we moeten weer aan gym gaan doen. We moeten lichamelijke activiteit weer opnemen als een belangrijk onderdeel van het schoolcurriculum. Gym is geschrapt omdat mensen zeggen 'hebben we dat echt nodig?', nou dit bewijst dat we het echt nodig hebben."

Dikke kinderen zijn minder gelukkig
Uit het onderzoek komt ook dat overgewicht en obesitas kinderen ongelukkiger maken. Van de obese kinderen had 10% weinig zelfvertrouwen, tegen 7% van de kinderen met normaal gewicht. Bovendien was 34% maar tevreden met zijn of haar uiterlijk, tegen 43% van de kinderen met normaal gewicht.

Fotocredits: Aaron Fulkerson
Dit artikel afdrukken