1. Het is menselijk. "We zijn gewend te reageren op wat er in het verleden speelde, op wat er bekend is. Dat is een normale menselijke neiging. We herkennen iets, en lossen dat vervolgens op. We vallen terug op onze standaardroutines omdat we geneigd zijn gevaren weg te redeneren vanuit het (niet kloppende) beeld dat het toch wel goed komt. We laten de deur voor risico's die we nog niet zo goed zien dus wijd open staan."
2. Signalen zijn erg versnipperd en datzelfde geldt voor de kennis om er iets mee te doen. "Je ziet pas een risico als er meerdere signalen in dezelfde richting wijzen. Wie heeft dat overzicht? Daar moet echt iets voor georganiseerd worden zodat mensen uit hun comfortzone raken en gedwongen zijn met een frisse blik dóór te denken."
3. Onvoldoende afstand en reflectie. "Je moet in staat zijn te reflecteren op je eigen systeem, en dat betekent dat je afstand moet kunnen nemen. Zowel aan de publiekskant (de moraal gaat sneller dan de wet, kijk bijvoorbeeld naar de opvattingen over dierenwelzijn) als aan de kant van technologie gaan de ontwikkelingen snel; het toezicht hobbelt daar achteraan." De keten zou de koppen bij elkaar moeten steken om samen te bedenken wat problemen kan gaan opleveren - bijvoorbeeld door een strijdigheid van verschillende eisen. Denk bijvoorbeeld aan de wens om voedselverspilling tegen te gaan door voedsel dat overblijft her te gebruiken; dat brengt opeens weer grotere risico's met zich mee op het gebied van voedselveiligheid.
4. Gebrek aan veilige omgeving. "Er moet een veilige omgeving gecreëerd worden waar vermoedens of signalen gemeld kunnen worden zonder dat dat meteen tot sancties kan leiden voor je eigen bedrijf. Bedrijven moeten niet één maar wel twee drempels over om informatie te delen." Ten eerste spelen er concurrentie-overwegingen, en ten tweede kan datgene wat ze aandragen mogelijk tegen hen gebruikt worden door handhavers.
Is het elders in de EU beter geregeld?
"Je zou hopen of zelfs verwachten dat signalen over opkomende risico's op Europees niveau gesignaleerd worden. Maar dat is niet zo. Ook landen melden niet graag problemen omdat ze bang zijn voor bijvoorbeeld hun exportpositie. In het rapport van de Onderzoeksraad staat dat het wenselijk is om signalering op Europees niveau te organiseren. Het rapport constateert tevens dat de EFSA niet erg proactief is. Een mooi advies dus, maar het valt in dode aarde."
Hoe belangrijk is het om opkomende risico's te signaleren?
Kijk naar het voorbeeld van de eiketen en de fipronilcrisis. Wie had daar vroegtijdig moeten signaleren dat er iets misging en aan wie? Niet de NVWA want die is slechts politieagent en probeert iedereen in te rekenen die zich flagrant niet aan de wet houdt.
"Alleen als je je bewust bent van die verantwoordelijkheid, kun je afwegen welke risico's er spelen", zegt Havinga. "Van oudsher zit de primaire sector eigenlijk 'aan de rand' van de Warenwet. Tegelijk wordt het systeem dat toezicht vergt om betrouwbaar te kunnen zijn, steeds groter doordat er, juist aan de randen, steeds meer aspecten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan dierenwelzijn, vreemde stoffen die worden ontdekt en de constatering dat er residuen van bestrijdingsmiddelen in veevoer kunnen zitten. Als dan de risicocultuur ontbreekt, kun je wel een afvinklijstje maken, maar daarmee verander je niet de cultuur waarin mensen letten op steeds nieuw risicofactoren.
In de private kwaliteitssystemen van grote verwerkende en verkopende bedrijven gebeurt dat wel, maar ze hebben nog te maken met een niet met hun houding sporende cultuur in de primaire sector."
Moet we dan maar medelijden met de boeren hebben omdat ze zoveel over zich heen krijgen? "Nee," zegt Havinga, "maar wel begrip dat ze doen zoals ze het altijd al deden. Dat kunnen we ons voorstellen. Maar dat wil niet zeggen dat je het daarbij hoeft te laten."
UPDATE: 8 november, 6:45 uur
Het congres Voedselveiligheid en -integriteit was te volgen via onze Live Blog en de hashtag #VVI2019 op twitter.
Stavros Zouridis (Onderzoeksraad voor de Veiligheid): we onderzoeken ongelukken/voorvallen om te kijken of en hoe die te voorkomen zijn. #VVI2019 pic.twitter.com/RqzZ7sAjFf
— foodlog.nl (@foodlog_nl) November 7, 2019
Wat is een opkomend risico? #VVI2019 pic.twitter.com/afbxOci8zp
— foodlog.nl (@foodlog_nl) November 7, 2019
Waarom zien we opkomende voedselveiligheidsrisico’s niet? #VVI2019 pic.twitter.com/X5YfAdZj9q
— foodlog.nl (@foodlog_nl) November 7, 2019
Tijdens congres @foodlog_nl wordt gepleit voor terugkeer productschappen, oa bedrijfsleven beter te betrekken bij voorkomende #opkomenderisicos. #VVI2019. Vaker gehoord. Waarom zijn ze ook al weer opgeheven? pic.twitter.com/LRU5eHz5UG
— Arnoud Leerling (@ArnoudLeerling) November 7, 2019
100 jaar Warenwet - welke ontwikkelingen mogen we nog verwachten in de wet en -regelgeving?
— foodlog.nl (@foodlog_nl) October 28, 2019
Advocatenkantoor @HoogenraadHaak steunt het congres Voedselveiligheid en -integriteit en zijn onderliggende doel: een open gesprek. Bekijk de website: https://t.co/nYw8AUjuki #VVI2019 pic.twitter.com/3hCzu4DS9g
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de geïnteresseerden, link naar de rijkswet aangaande de OVV. Opvallend is dat de OVV geen bevoegdheid heeft om buiten Nederland te onderzoeken. Dat houdt mijns inziens in dat het OVV rapport over het voedselveiligheidsbeleid de prullenbak in kan, want alle voedsel dat buiten NL wordt geproduceerd valt buiten het rapport.
Ik heb het OVV rapport over voedselveiligheid aan de Europese instanties (DG SANTÉ en EFSA) gestuurd die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het voedselveiligheidsbeleid in de EU én Nederland, welk beleid onder meer wordt uitgevoerd door de NVWA.
Hun antwoord: ‘de OVV geeft geheel vrijblijvende adviezen, welke adviezen niet aan ons verzonden worden. Overigens zouden wij die adviezen naast ons neerleggen, wij hebben geen tijd om ons te verdiepen in dit soort rapporten. Als het ministerie en/of de NVWA iets willen melden dat het Europees voedselveiligheidsbeleid aangaat, dan zijn daar andere wegen voor’.
Dat brengt mij bij de volgende vragen: wat zijn de jaarlijkse kosten van de OVV en wat is het nut (voor de Nederlandse belastingbetaler) van de OVV?
6e reden kwaliteit van personeel. En gewenning op “gratis” en “jong” ipv ervaring en ouder. Heeft uiteraard met #1 te maken.
Het leven op zich is al risico vol, als je daar bij na gaat denken durf je niet meer te bewegen.
De sector? Moet je daar medelijden mee hebben? Ze doen wat ze altijd al deden?
Wat doen ze dan? Juist datgene opvolgen wat belanghebbende partijen ze komen vertellen en laten zien dat het nog werkt ook. Is dat in de maatschappij, bij de politiek en de burger anders?
Wat er moet gebeuren is risico's voorspellen, maar die worden algemeen niet geaccepteerd.
Tegengestelde economische belangen?
Een vijfde oorzaak wordt niet genoemd: geld. Het kost geld. Dus zetten we een roze bril op.