Het is belangrijk om te beseffen dat je na zonsondergang maar een paar uurtjes de tijd hebt om jezelf op te laden met energie voor de volgende dag. Met energie bedoel ik overigens niet geraffineerde suikers, want daar heeft het lichaam de volgende dag niks aan (en je krijgt er alleen maar meer honger van) maar energie uit gewoon eten: vlees, vis, fruit en groenten. Op deze manier hield ik het vasten dit jaar ook beter vol. Natuurlijk lukt het niet altijd om in één avond de energiebehoefte van de hele dag binnen te krijgen, maar de voedselkeuze is dan enorm belangrijk. Daarom is het beter om voor nutriëntrijke producten te kiezen die goed verzadigen. Ik heb de indruk dat dit besef onder moslims groeit.
De Ramadan draait overigens niet alleen om ‘het niet eten en drinken’. Het vasten gaat om discipline en balans. Moslims onthouden zich van alles waar een mens eigenlijk afhankelijk van is. Als zelfs dat lukt, kun je je misschien ook wel leren niet te roken, of nog gemakkelijker, geen zoetigheden en andere ongezonde snacks te eten. Je ontwikkelt als vastende in ieder geval je volle potentie, en dat is een motivatie om andere uitdagingen aan te gaan.
Maar de Ramadan is vooral een maand die je dichter bij God en je familie brengt. Moslims proberen hun band met God te versterken en werken hard om een beter mens te worden. Voor Allah offerde ik een maand lang mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes op. Dat deed ik met liefde en daarom had ik absoluut geen last van etende mensen om mij heen.
Het is traditie om het vasten gezamenlijk (en het liefst met zoveel mogelijk mensen) te verbreken. Dit jaar organiseerden de Rotterdamse Dakendagen en eetplein Djemaa el Fna Rotterdam op 1, 2 en 3 juni voor de tweede keer een ‘Iftar op het dak’ en ik was er op 1 juni bij. Iftar is het moment waarop moslims hun vasten verbreken als de zon onder gaat. De bedoeling van het evenement was om mensen met verschillende religies en culturele achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan over wat de Ramadan betekent onder het genot van een driegangenmenu. Het was een leerzaam, multicultureel evenement waarbij zowel moslims als christenen en niet-gelovigen aanwezig waren.
Nu is het tijd om afscheid te nemen van deze mooie maand om Eid ul Fitr (het Suikerfeest) te vieren. Vandaag en dit weekend houden we ons even niet bezig met gezonde voeding.

Iftar op het dak
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn suikerfeest!
Dan hebben de moslims het op onze breedte zwaarder dan hun geloofsgenoten onder de Kreeftskeerkring. Daar is het nu 13.26 uur daglicht en hier 17.15 uur. Mekka tijden aanhouden is het verstandigst, of anders flink smokkelen. Als je bij de poolcirkel woont, wat moet je dan? Wat zal de pancreas trouwens een opdonder krijgen van al die suiker na 29 dagen en sommigen gooien er zelfs nog een weekje extra tegen aan. Moslims hebben 4x meer diabetes dan niet moslims...
"Moslims hebben 4x meer diabetes dan niet moslims.."
Het lijkt mij heel stug dat er een oorzakelijk verband is tussen moslim zijn en het hebben van diabetes. Er is nogal wat onderzoek naar gezondheidsgevolgen van de Ramadan. Zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten worden gesignaleerd.Dit onderzoek zegt dat een maand ná de Ramadan de boel weer normaal is.
"Ramadan fasting may lead to both positive and negative health effects such as a decrease in FBS (Fasting Blood Sugar), weight, BFP (Body Fat Percentage), and increase in LDL and IR (Insulin Resistance) in healthy adults. However, these effects were all transitory".
Moraal van het verhaal: als je gezond bent, dan kun je - tijdelijk - wel wat suiker hebben. Het vasten kan positief werken.
De context van jouw bewering, daar ben ik benieuwd naar. Heb je een bron Theo?
Vasten a la ramadan was de 'me too-variant' op het vasten van de oudere religies. Maar wél het eerste fasting mimicking dieet ter wereld.
Gert, of het nou oorzakelijk is of niet vind ik in feite niet zo interessant. Opvallend is het op zijn minst wel. Bronnen te over hier, daar, daar en everywaar.