Zodra de zon ondergaat, grijp je (na een kom soep) meteen naar die donut of dat lekkere stukje cake waar je de hele dag naar verlangde. Dat is in veel moslimgezinnen de realiteit tijdens het verbreken van het vasten. Toch zag ik dit jaar een groeiende belangstelling voor een gezonde levensstijl tijdens de Ramadan. Zo plaatste YouTuber Aziza Mohammed gedurende de Ramadan elke dag een video van een gezonde maaltijd en kun je op Instagram via #healthyramadan duizenden gezonde hapjes vinden.

Het is belangrijk om te beseffen dat je na zonsondergang maar een paar uurtjes de tijd hebt om jezelf op te laden met energie voor de volgende dag. Met energie bedoel ik overigens niet geraffineerde suikers, want daar heeft het lichaam de volgende dag niks aan (en je krijgt er alleen maar meer honger van) maar energie uit gewoon eten: vlees, vis, fruit en groenten. Op deze manier hield ik het vasten dit jaar ook beter vol. Natuurlijk lukt het niet altijd om in één avond de energiebehoefte van de hele dag binnen te krijgen, maar de voedselkeuze is dan enorm belangrijk. Daarom is het beter om voor nutriëntrijke producten te kiezen die goed verzadigen. Ik heb de indruk dat dit besef onder moslims groeit.

De Ramadan draait overigens niet alleen om ‘het niet eten en drinken’. Het vasten gaat om discipline en balans. Moslims onthouden zich van alles waar een mens eigenlijk afhankelijk van is. Als zelfs dat lukt, kun je je misschien ook wel leren niet te roken, of nog gemakkelijker, geen zoetigheden en andere ongezonde snacks te eten. Je ontwikkelt als vastende in ieder geval je volle potentie, en dat is een motivatie om andere uitdagingen aan te gaan.

Maar de Ramadan is vooral een maand die je dichter bij God en je familie brengt. Moslims proberen hun band met God te versterken en werken hard om een beter mens te worden. Voor Allah offerde ik een maand lang mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes op. Dat deed ik met liefde en daarom had ik absoluut geen last van etende mensen om mij heen.

Het is traditie om het vasten gezamenlijk (en het liefst met zoveel mogelijk mensen) te verbreken. Dit jaar organiseerden de Rotterdamse Dakendagen en eetplein Djemaa el Fna Rotterdam op 1, 2 en 3 juni voor de tweede keer een ‘Iftar op het dak’ en ik was er op 1 juni bij. Iftar is het moment waarop moslims hun vasten verbreken als de zon onder gaat. De bedoeling van het evenement was om mensen met verschillende religies en culturele achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan over wat de Ramadan betekent onder het genot van een driegangenmenu. Het was een leerzaam, multicultureel evenement waarbij zowel moslims als christenen en niet-gelovigen aanwezig waren.

Nu is het tijd om afscheid te nemen van deze mooie maand om Eid ul Fitr (het Suikerfeest) te vieren. Vandaag en dit weekend houden we ons even niet bezig met gezonde voeding.

iftar op het dak
Iftar op het dak
Dit artikel afdrukken