Verhalen van 18 juni rondom Corona vind je in We kregen Covid-19 niet van een vleermuis of schubdier. Mogelijk wel van een maaltje rattenvlees.

In de Ondertussen van donderdag 18 juni vallen mij deze berichten op:

- spelen met de eigenschappen van en diversiteit in gewassen doet de mens al sinds tijden. Veredeling heet dat. Met nieuwe technieken als Crispr-Cas is de manier waarop we kunnen spelen met de diversiteit aan eigenschappen in een stroomversnelling gekomen. Een Amerikaanse onderzoeksgroep onderzocht het DNA van 100 verschillende soorten tomaten. Het bleek dat slechts een handvol mutaties en bepaalde DNA-volgordes verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste kenmerken van een tomaat zoals kleur, smaak en gewicht. Zo bepaalt één gen de grootte van de tomaat. Door het aantal kopieën van dat gen te manipuleren, kunnen veredelaars van planten die in essentie 99% hetzelfde zijn, toch totaal verschillende planten maken.

- bij een Brabantse aspergeteler heeft de inspectie SZW het werk stilgelegd. De 44 Oost-Europese medewerkers bleken al 6 weken lang, 7 dagen per week 8 tot 14 uur te werken (NRC). Dat is in strijd met de Nederlandse regelgeving. De werknemers mogen nu tenminste 36 uur aaneengesloten uitrusten. Er bleek meer niet op orde: zo zouden er met het oog op de coronamaatregelen tekortkomingen zijn in de huisvesting van de werknemers, zij woonden bij de werkgever in. De Brabantse aspergekweker kan in de tussentijd "orde op zaken stellen en zich houden aan de regels van wettelijke rust”.

- het Japanse zuivelbedrijf Meiji gaat in Nederland babyflesvoeding in tabletformaat produceren. Het bedrijf gaat hiervoor een samenwerking aan met Danone (Food Holland). Meiji zette al in 2007 melkpoedertabletten op de markt in Azië. Nu wil het bedrijf ook de Europese markt betreden. Later dit jaar start de productie van de flesvoedingtabletten. En vanaf het eerste kwartaal van 2021 worden de tabletten in de schappen verwacht. Het voordeel van de melkpoedertabletten is dat je altijd de juiste hoeveelheid gebruikt en daardoor verspilling voorkomt.

Nederlanders zijn in toenemende mate positief gestemd over de terugkeer van de wolf in ons land (Nieuwe Oogst). Volgens een onderzoek dat landbouwminister Carola Schouten liet uitvoeren, vindt 57% van de burgers dat de wolf thuishoort in Nederland, slechts 18% is tegen. Een ontmoeting met een wolf zou 66% van de mensen 'spannend' en 77% 'bijzonder' vinden. Bij de inwoners van wolvengebieden lopen deze getallen zelfs op tot 81%. Afgezet tegen deze positieve gevoelens is het opvallend dat Friesland verwoede pogingen doet de wolf buiten de provinciegrenzen te houden (Leeuwarder Courant). Het is overigens maar de vraag of dat haalbaar is: internationale regels beschermen de wolf. Opzettelijk vangen of doden is verboden.

Het kabinet past zijn stikstofplannen aan om het economisch herstel na de coronacrisis en het oplopende woningtekort niet de voet dwars te zetten. Voor bouwprojecten waarbij de stikstofuitstoot onder een (te bepalen) drempelwaarde blijft, is geen speciale natuurvergunning meer nodig (Telegraaf). Als tegenprestatie moet de bouwsector wel zijn stikstofuitstoot omlaag brengen.

Daarnaast gaat het kabinet de regeling om veehouderijbedrijven uit te kopen opknippen. De eerste €750 miljoen komt volgend jaar beschikbaar en de effecten worden twee jaar later geëvalueerd. De resterende €250 miljoen wordt daarna toegekend. Volgens de commissie Remkes heeft uitkopen alleen zin als dit gebeurt met bedrijven met een 'relatief grote' stikstofuitstoot in de buurt van kwetsbare natuurgebieden (NRC).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken