Pretty Flacko, voor 4 personen
Ingrediënten
- 0,5 kg vlees van biologische kippenpoten (zonder bot)
- Een halve wortel
- Klein stukje prei
- Stuk selderij
- Een kleine tak peterselie
- 0,25l rode wijn
- 60 ml kalfsfond
- Cayenne peper
- Paprikapoeder
- Verse knoflook
- Een takje rozemarijn
- Een takje tijm
- Dijon mosterd
- 25 g verse dille
- Gedroogde chili
- Olijfolie
- Verse rode peper
- Sjalotjes
- Suiker
- Tomatenpasta
- Verse munt
- Rucola
- Verse mierikswortel
- Een rettich
- Augurken
Bereiding
Kip
Snijd de wortel, selderij, prei en wat peterselie in stukken. Verhit olijfolie in een pan. Voeg de groenten, 1 flinke knoflookteen met huid en een handje rozemarijn en tijm toe. Roer de groenten gedurende 5 minuten in de olie, totdat de olijfolie goed is ingetrokken en ze lekker ruiken.
Voeg de kip, een snufje zout, versgemalen peper, een theelepel paprikapoeder en een snufje Cayennepeper toe. Roer gedurende 5 minuten op het vuur. Voeg de kalfsfond toe en de rode, droge wijn zoals Merlot of Chianti.
Breng het geheel aan de kook voor minstens 1,5 uur (liever nog wat langer). Zorg ervoor dat de kip constant ondergedompeld is. Eventueel kun je gedurende het koken nog wat wijn toevoegen.
Haal de kip uit de pan en trek de kip uit elkaar met een vork of met je handen. Het vlees moet zacht zijn en gemakkelijk uit elkaar te trekken. Voeg wat van de gekookte vloeistof toe, zodat de kip ietwat vochtig is.
Hellmann’s dip
Mix 100g Hellmann’s met 100g crème fraiche, 60g gehakte dille, 2 eetlepels Dijon mosterd, chilipoeder, zeezout en gemalen peper met het sap van een citroen en de schil van een citroen.
Sambal Salsa
Doe 6 rode pepers met 6 tenen knoflook, ongeveer 4 gepelde uien en een flinke snuf zout en suiker in een blender. Mix het geheel ongeveer 1 minuut. Verhit olijfolie in een pan en voeg het goedje toe. Roer ongeveer 10 minuten, voeg dan ongeveer 500g tomatenpasta toe. Breng op smaak met wat zout.
Garnering
Schil een halve rettich en snijd in dunne slierten. Doe de slierten in een grote kom en voeg circa 5 eetlepels zout toe en bedek het met bietensap. Laat het een nacht staan en voeg wat witte wijn azijn toe.
Pretty Flacko
Snijd het hamburgerbroodje doormidden. Besmeer de onderste helft van het broodje met de Hellmann’s dip en rasp er wat mierikswortel over. Voeg dan een flinke hoeveelheid kip toe, een eetlepel sambal salsa, een sliert rettich en een halve augurk. Top af met 2 verse muntblaadjes en een handje rucola.
Houd de burger bijeen met behulp van een houten prikker.
Fotocredits: persfoto bij het Hellmann's event
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hans, je had bijv. ook kunnen zeggen: 'ik weet het, ik ben een beetje ouderwets en heb m'n stokpaardjes'.
Ja, puppy ? What's up ? Zeg het maar tegen opa ...!
Opa Pollemans.
Ik vind het vreemd dat je vlees van kippenpoten zonder bot moet nemen. Als je ze daarna zo lang stooft, vallen botten en vlees toch uit elkaar ? Aangezien ik er van uitga dat het geen zelfgekweekte hanen van 3-4- kilo betreft maar bio-billetjes van een kipje tussen 900-1200 gram, is 1,5 (liever 2 uur ?) wel heel lang.
Er zitten een aantal ingrediënten bij, die met elkaar vechten. Ik probeer de uiteindelijke smaak te gissen, maar ben er wat huiverig voor.
En voor Frank# is het aantal kruiden nog aan de karig kant, want die wil er nog ‘fijngesneden oregano - of een theelepel lavendel’ bij…
Als ik alle ingrediënten bij elkaar optel kom ik zo onderhand op meer dan een kilo ?
Voor 4 personen ieder zo’n klein broodje als op de foto ?
Of eet je dan de man 3-4 van die kleine broodjes ?
Ik reken het tot fast-food.
Niet vanwege garing- en productietijd, vanwege het feit dat deze kipburger een aantal smaken combineert, die er voor mij een ‘broodje-kip-oorlog’ van maken. Veel oorlog zelfs..
Mag ik er op het einde ook nog ketchup met uitjes op ?
Een kroket kost ook heel wat moeite als je die zelf wilt maken. Is het daarom geen fastfood meer? Ja, misschien. Misschien is fastfood alleen dat wat je in een fastfoodrestaurant bestelt en als je het thuis maakt per definitie niet meer fast.
Toch denk ik dat bovenstaande burger heel goed in een modern fastfood restaurant geserveerd kan worden.