In de Ondertussen van zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober vallen mij deze berichten op:

- Trump pocht dat zijn handelsoorlog met China heeft geleid tot een topdeal. Nou, zegt Der Spiegel, dat valt nogal tegen. De Chinezen openen hun markt om Trump een beetje te vriend te houden en omdat ze twee vijfde tot misschien wel de helft van hun varkensstapel aan de varkenspest zijn kwijtgeraakt. De Amerikanen barsten van de varkens sinds ze geen varkensvoer meer in hun benzinetank stoppen, dankzij schaliegas en teerzand. Voor Europese varkensboeren is het slecht nieuws. De Amerikanen drukken de superhoge prijzen voor de Europese varkensboer nu de Chinezen ook weer Amerikaanse varkens gaan kopen.

- Vakbondsboeren - ja, die bestaan! - riepen vandaag zij-aan-zij met GroenLinks-voorman Jesse Klaver op om Nederland tegen het vrijhandelsakkoord CETA met Canada te laten stemmen. Op Foodlog legde Teun de Jong, de voorzitter van de Nederlandse Akkerbouwersvakbond, kort geleden al uit waarom: als we boeren in Nederland willen laten verduurzamen, moeten we geen goedkoper product toelaten dat niet aan dezelfde eisen voldoet. Vandaag legde Keimpe van der Heijden van diezelfde vakbond in Buitenhof (NOS) nog eens uit dat "als Nederland tegen Canada voetbalt we het ook logisch vinden dat beide partijen dezelfde spelregels hebben. Het is dus niet gek dat wij dat als voedselproducenten ook eisen." Het zijn een beetje socialisten, die vakbondsboeren. Maar guess what, kort geleden blies om min of meer dezelfde redenen de liberale Franse president Macron ook het vrijhandelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen al op. Er lijkt een rood-groen-liberaal pact te ontstaan rond de manier waarop Europeanen willen leven.

- Van de Proveg vegan-voormannen Pablo Moleman en Tobias Leenaert mag je geen kip meer eten (NRC). Van alle vleessoorten is kip het meest vriendelijk voor het klimaat, maar die beesten, veel kleiner dan koeien, moeten wel dood; dat veroorzaakt veel doodmaken. Insecten dan maar, zoals vele duurzaamheidsgoeroes promoten? Neeeeeee, nog erger. Honderden biljoenen piepkleine bewuste diertjes doodmaken is nog oneindig veel onethischer rekenen ze voor.

In het Financieele Dagblad verstandige taal van de Brit Michael Every, analist voor Rabobank in het Verre Oosten: Europa denkt de toekomst vanuit het verleden en Europese politici hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Onderwijl gaat de beslissende strijd tussen China en de VS. Europa kan hooguit een bijwagen van Trumps land zijn, denkt Every. En die man heeft ons zojuist met zijn varkens verraden, zoals je hierboven kon lezen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken