Nee, denkt Peter Hespel, inspanningsfysioloog aan de KU Leuven. "Er is geen enkele studie die aantoont dat 1 of 2 glazen bier of wijn drinken een avond voor een marathon, een wielerwedstrijd of een andere zware inspanning een negatief effect zou hebben op de sportprestatie, noch voor amateursporters, noch voor professionals", zegt hij in Knack.

Niet drinken als je daar slecht door slaapt
Hespel vertelt dat de bewijzen voor de negatieve invloed van alcoholconsumptie op kracht- en uithoudingssporten voortkomen uit onderzoeken die de impact van grote hoeveelheden alcohol als uitgangspunt namen; denk aan 5 of meer glazen. Daaruit concluderen dat iedere druppel kwaad kan, is dan ook te kort door de bocht. Merk je echter dat je na een glaasje alcohol minder goed slaapt, dan is dat wel een reden de alcoholinname stop te zetten. "Een weinig verkwikkende slaap en een slaaptekort hebben wel degelijk een negatieve impact op sportprestaties de volgende dag", zegt Hespel.

Gewoontedrinkers drinken door
Goed nieuws heeft Hespel ook voor de gewoontedrinkers - die iedere dag wel een glaasje lusten. Zouden zij ineens helemaal stoppen met drinken voor de sportprestatie, dan kunnen ze zelfs last krijgen van lichte afkickverschijnselen waardoor ze zich minder goed voelen. Volgens die gedachte moeten gewoontedrinkers niet zomaar stoppen met drinken.

Rehydrateren en herstellen
Hoe zit het met de alcoholconsumptie ná die sportprestatie? Voor veel amateursporters is de 'nineteenth hole' of 'derde helft' zelfs de belangrijkste motivator achter hun sportinspanning.

De zondagsrijders onder de wielertoeristen kunnen dus prima een pilsje drinken na hun toertocht. Al is volgens Hespel een glaasje chocomel eigenlijk een betere keus
Na het sporten drinken blijkt wel degelijk invloed te hebben. "Er zijn 2 problemen met alcoholconsumptie tijdens de recuperatie", aldus Hespel. "Ten eerste werkt alcohol vochtafdrijvend. Ten tweede verlies je de focus op het aanvullen van je energiereserve." Bij het sporten verlies je vocht, dat je idealiter binnen 6 uur weer aanvult. De stelregel is 1,5 keer het gewichtsverlies aanvullen met - liefst zoutrijk - water. Drink je alcohol, dan rehydrateer je veel langzamer, omdat de alcohol er voor zorgt dat je meer moet plassen. "Uitdroging door alcohol na sport doet het bloedvolume dalen, waardoor je hart minder bloed wegpompt en je spieren minder goed doorbloed worden. Daardoor worden afvalstoffen minder goed geëlimineerd, en worden opbouwstoffen die noodzakelijk zijn voor het spierherstel minder efficiënt aangevoerd", verduidelijkt Hespel.

Chocomel
Het aanvullen van de energiereserve, Hespels tweede opmerking, houdt in dat je niet alleen moet bijdrinken, maar ook koolhydraten en hoogwaardige eiwitten moet binnenkrijgen zodat de spieren kunnen herstellen. Dat herstel gaat het snelst meteen na de inspanning. Alcohol blijkt de opbouw van glycogeen in de spieren af te remmen. Hespel: "Dat negatieve effect neem je mee naar de volgende training, althans als die snel volgt." Voor mamils die af en toe of alleen in het weekend sporten, is snel spierherstel minder belangrijk. De benodigde koolhydraten en eiwitten krijg je dan ook wel met je normale - gezonde en gevarieerde - voeding binnen. De zondagsrijders onder de wielertoeristen kunnen dus prima een pilsje drinken na hun toertocht. Al is volgens Hespel een glaasje chocomel eigenlijk een betere keus.
Dit artikel afdrukken