De Oostenrijkse designer Kristof Retezár heeft mogelijk de ideale oplossing gevonden voor gebieden die lijden onder droogte of waterschaarste. Hij vond de 'zichzelf-vullende-waterfles' uit, meldt Grist. Alles wat je er voor nodig hebt is Kristofs high tech uitvinding, een flesje én een fiets.

Fontus
De zelfvullende fles, 'Fontus' gedoopt, koppel je aan het frame van de fiets. Bij het fietsen vangt Fontus het vocht weg uit de lucht dankzij een mechanisme dat uit twee delen bestaat. In het bovenste deel condenseert het vocht dankzij een ingenieuze condensatiestructuur. Een koelelement (op zonne-energie) zorgt dat de condens neerslaat als waterdruppels die via een pijpje in een afneembaar flesje geleid worden. Voilà, koel drinkwater!

Op het eerste gezicht lijkt Fontus een grappige gadget voor fietsers die graag lange afstanden afleggen. Maar de Fontus kan ook een serieuze oplossing bieden voor gebieden waar droogte heerst - zolang er gefietst kan worden.

Waterschaarste, wateroorlogen, 'waterstropers'
Wetenschappers voorspellen dat we in minder dan 20 jaar te maken krijgen met ernstige watertekorten. In sommige gebieden is het al zo ver: het water in Sao Paolo of Teheran is zo goed als op.

Er zijn zelfs wateroorlogen te verwachten. In Californië zijn de eerste 'waterstropers' al gesignaleerd - mensen die illegaal water aftappen voor eigen gebruik of om het door te verkopen op de zwarte markt voor water - schrijft Grist.

Fotocredits: André...
Dit artikel afdrukken