Jaarlijks krijgen tussen de 5 en 10% van de mensen met pre-diabetes echte diabetes. Mensen met pre-diabetes hebben geen gezondheidsklachten, maar hebben een bloedsuikerniveau aan de bovenkant van het spectrum. In 2003 had 11,6 van de Britse volwassen pre-diabets, in 2011 was dat opgelopen tot 35.3%.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet alleen de Britten. Het gaat wat diabetes betreft onverminderd wereldwijd crescendo. TK, Schippers en Gezondheidsraad dienen te handelen op initiatief van de VN. De uitkomst van de UN Summit on Noncommunicable Diseases (2011) waar uiteraard ook diabetes deel van uitmaakt was echter weinig hoopgevend.
De positieve plannen van de G77 voor een plan van aanpak met aan tijd gebonden gerichte doelstellingen werden door de EU, VS, Canada en Japan vakkundig in de wielen gereden. Ondanks dat deze landen de meeste chronisch zieken hebben, bestond er in volgens hen ”deze onzekere economische tijden” weinig animo financieel bij te dragen tegen deze al 50 jaar aan de gang zijnde pandemie.
Met nu al iedere 7 seconden een dode – veroorzaakt door niet besmettelijke ziekten – lijken de voortdurende collectes voor ’onderzoek’ ook water naar de zee dragen.
[url=http://www.link.nl] http://www.idf.org/diabetesatlas
In de samenvatting hier staat niet wat het rapport nog eens extra onderstreept, namelijk dat de klappen vooral zullen vallen onder mensen met een sociaaleconomische achterstand. 'Diabesitas' is wat mij betreft dan ook een onderwerp dat hoger op de politieke agenda thuishoort, ook in Nederland trouwens. De trend zal hier hetzelfde zijn, neem ik aan.
De ziekte draagt bij aan een vergroting van de kloof tussen kansarme en kansrijke mensen, niet minder m.i. dan de verschillen in opleidingsniveau bijvoorbeeld. Daarom moet een aanzet voor een sterkere aanpak van het probleem uit de Tweede Kamer komen, politiek dus! Van de Gezondheidsraad verwacht ik geen alert en krachtig signaal. Van minister Schippers helaas ook niet.