Fransen bewegen steeds minder, blijkt uit een nationale enquête. Driekwart van de Fransen haalt z'n 10.000 stappen per dag niet, 51% van de volwassen en 41% van de jongeren doen aan geen enkele sport (behalve de verplichte gym op school).

In de rapportage wijst Assureurs Prévention er op dat een zittende leefstijl inmiddels de vierde factor voor vroegtijdig overlijden is, na hoge bloeddruk, roken en diabetes. Maar regelmatig sporten verlaagt ook allerlei andere gezondheidsrisico's (dat op borstkanker met 39%, op darmkanker met 26%, herseninfarcten 25% en diabetes 34%). Dat weten veel Fransen niet: 44% is zich niet bewust van het verlaagde kankerrisico en 52% weet niet dat fysieke inspanning ook neurodegeneratieve aandoeningen kan helpen voorkomen.

Als Fransen sporten, doen ze dat meestal een uurtje per week, en tegen zo min mogelijk kosten en moeite: ze lopen dus vooral, of joggen of fietsen. Tijdgebrek wordt het meest genoemd als belemmering om niet meer te bewegen. Adolescenten noemen vaker nog 'geen zin' of gebrek aan motivatie. Zij blijken ook verslaafd te zijn aan hun dagelijks leven vol tablets en mobiele telefoons: bij een tijdsbesteding van meer dan vier uur per dag achter een scherm, daalt het toch al te lage gemiddelde aantal stappen per dag van 8516 gemiddeld naar 7080. Nog een opsteker voor ouders: als zij zelf sporten, is er 54% kans dat hun kinderen ook in beweging komen. Dat meldt Les Echos.
Dit artikel afdrukken