Vandaag verschijnt de eerste Bosatlas van het voedsel. De uitgave van 116 pagina's staat vol feiten en weetjes, zoals bijvoorbeeld deze:

- de helft van alle Nederlandse volwassenen heeft overgewicht en één op de tien is obees, maar in de studentensteden Utrecht en Leiden liggen de verhoudingen veel lager.
- Het aantal boeren halveert structureel. Dat zorgde voor een toename van de bedrijfsomvang met een factor 5, terwijl de opbrengst van komkommers verzevenvoudigde.
- tomatenzaad kost per kilo € 50.000 en is daarmee duurder dan goud. De tomaten die eruit groeien kosten 200 maal zoveel als het zaad. Helaas wordt er al jaren niets meer aan verdiend.
- Eén op de drie vrachtwagen op de Europese vrachtwagens vervoerd eten.
- Nederlanders geven dagelijks gemiddeld € 9 uit aan eten, waarvan € 3 buiten de deur
- Nederlanders gooien gemiddeld 80 kilo eten weg, waarvan 50 in de vorm van ongebruikt voedsel en kliekjes
- Een derde van alle akkers in de wereld wordt gebruikt voor de productie van voedsel
- In het Westland worden de meeste gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlakte water aangetroffen
- Zwitsers eten vier maal zoveel biologisch als Nederlanders
- Nederland telt 56 zuivelfabrieken

De Atlas claimt al deze gegevens uit onomstreden bronnen te hebben verzameld. Veertig organisaties droegen feiten en weetjes aan die in honderden kaarten en mooi gekleurde infographics werden vormgegeven.

De eerste oplage bedraagt 14.000 exemplaren. Ze zullen nog geen functie krijgen in het onderwijs en zijn vooralsnog louter gemaakt voor de 'hotte' markt die voeding en gezondheid op dit moment is. Vanaf zaterdag ligt de nieuwste Bosatlas in de boekhandel. Bij Bol.com kun je hem nu al bestellen.

Fotocredits: Noordhoff
Dit artikel afdrukken