In het vandaag verschenen rapport "Every Child’s Birth Right: Inequities and trends in birth registration" meldt UNICEF dat in de afgelopen vijf jaar de geboorte van ongeveer 230 miljoen babies niet is geregistreerd. Dat komt neer op een derde van alle kinderen onder de vijf jaar.

UNICEF heeft de geboorteregisters van 161 landen bekeken. Volgens de organisatie werd vorig jaar slechts 60 procent van alle geboortes aangegeven, waarbij Zuid Azië (Pakistan) en Afrika (sub-Sahara) heel slecht scoren: in Somalië (3 procent) en Liberia (4 procent) werd bijvoorbeeld bijna geen enkele geboorteregistratie bijgehouden.

Maar zelfs als de geboorte geregistreerd wordt, hoort daar niet altijd een geboorteakte bij. Volgens UNICEF heeft 1 op de 7 aangegeven babies geen bewijsdocument. Soms komt dat doordat er (te) hoge leges aan verbonden zijn, soms geeft een land geen geboorteaktes uit en is er dus geen bewijs van aangifte. Niet-geregistreerde kinderen lopen het gevaar uitgesloten te worden van onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid - denk ook aan voedselhulpprogramma's. Ook als kinderen van hun familie gescheiden raken door natuurrampen, oorlogsconflicten of omdat ze voor kinderarbeid worden ingezet, is het zonder officiële documenten moeilijker tot gezinshereniging te komen.

Volgens UNICEF zijn ongeregistreerde geboorten een symptoom van ongelijkheid in de samenleving. De meeste ongeregistreerde kinderen komen uit bepaalde etnische of religieuze groepen, geïsoleerde of landelijke gebieden, arme gezinnen of niet-opgeleide moeders. UNICEF maakt zich door middel van verschillende programma's sterk voor de registratie van nieuwgeborenen.
Dit artikel afdrukken