Kwam vorige week al aan het licht dat zelfs een beetje bewegen al goed voor je gezondheid is, deze week komt daar bij dat het ook nog eens wonderen doet voor je humeur én werkt tegen de afternoondip.

Het Well.blog van The New York Times bespreekt een onderzoek dat liet zien dat een simpel ommetje tijdens de lunch meteen werkt.

Onmiddellijk effect
Het nieuwe van het onderzoek is dat het zich expliciet richtte op het onmiddellijke effect van wandelen (en andere vormen van beweging) op iemands stemming en werkhouding. Daarmee ondervingen de wetenschappers het probleem van de meeste studies naar het effect van bewegen op iemands gemoedstoestand. Die vragen namelijk achteraf naar hoe iemand zich voelde. In dit geval werd een app ingezet om het onmiddellijke effect te meten.

Kantoorwerkers
Een team van onderzoekers van o.a. de University of Birmingham zochten 56 vrijwilligers bij elkaar uit de kantoorwerkers aan de universiteit. De potentiële proefpersonen moesten drie keer per week tijdens hun lunchpauze 30 minuten beschikbaar zijn om te wandelen. Het kostte wat extra moeite, maar de onderzoekers wisten voor hun vrijwilligersgroep ook 4 mannen met een zittende leefstijl en van middelbare leeftijd te strikken. De rest bestond uit vrouwen.

Alle vrijwilligers deden aan het begin van het experiment een serie gezondheids-, fitheids- en stemmingstesten. Daar kwam uit dat ze uit vorm waren maar over het algemeen verder fysiek en emotioneel gezond. Daarna werden ze in twee groepen verdeeld. De eerste groep begon meteen met een 10-weken durend wandelprogramma, de andere groep fungeerde als controlegroep en begon 10 weken later met wandelen.

App
Om de gemoedstoestand van hun proefpersonen goed te kunnen meten, gaven de wetenschappers hen een speciale app op hun telefoon. De app vroeg ze op een bepaald moment naar hun gevoelens ten aanzien van stress, spanning, enthousiasme, werkdruk, motivatie, fysieke vermoeidheid en andere issues rondom hun werk en leven op dat moment. Vanaf de eerste dag kregen alle proefpersonen twee keer per week op willekeurige dagen 's ochtends en 's middags via de app vragen voorgelegd over hun gemoedstoestand op dat moment.

De eerste wandelgroep ging drie keer per week op stap, alleen of in groepjes, snel of langzaam. Het maakte de onderzoekers niet uit. De enige voorwaarde was dat ze 30 minuten zouden wandelen. Na 10 weken mocht de tweede groep van start. De eerste groep mocht zelf weten of ze doorgingen of niet.
De meesten gingen door. De stoppers gaven meestal als reden dat hun baas verwachtte dat ze tijdens de lunch doorwerkten. Een domme baas, blijkt.

Beduidend verschil na wandeling
Uit de vergelijking van alle antwoorden op de app-vragen, bleek dat de antwoorden na een wandeling beduidend verschilden van de andere antwoorden. De proefpersonen bleken na een lunchpauzewandeling veel enthousiaster, minder gespannen en over het algemeen relaxter en beter in staat hun werk aan te kunnen dan op de middagen dat er niet gewandeld was. Ook ten opzichte van ieders individuele respons bij een ochtendmeting was de middagmeting na een wandeling beter.

Hoewel de auteurs niet direct de arbeidsproductiviteit maten, zegt onderzoeksleider dr. Cecilie Thogersen-Ntoumani: "er is inmiddels behoorlijk zwaarwegend bewijs dat je positiever en enthousiaster voelen op je werk erg belangrijk is voor je productiviteit. Dus verwachten wij wel dat de lunchpauzewandelaars ook productiever zullen zijn."

Bijkomend voordeel: alle proefpersonen gingen er op vooruit qua fitheid en andere gezondheidsparameters. Tijd dus dat bazen ook kennis nemen van de laatste kennis van zaken.

Fotocredits: Alan Cleaver
Dit artikel afdrukken