Een normaal mens hoeft zich geen enkele zorg te maken over zout. De officiële aanbevelingen, zoals die van de WHO (minder dan een theelepel per dag) of die van het Voedingscentrum (6 gram), zijn heel laag en worden slechts door een enkeling gehaald. Een laag zoutgebruik kan juist schadelijk zijn, want we hebben voldoende natrium nodig.
Dat zijn niet heel nieuwe bevindingen, maar ze worden wel overtuigend bevestigd door een vervolgrapportage van het doorlopende PURE-onderzoek (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study) van het Canadese Population Research Institute, PHRI.
Haaks
"Er is geen overtuigend bewijs dat personen met een gematigde of gemiddelde natriuminname die moeten verminderen om hartziekten en beroerten te voorkomen." Die stellige samenvatting tekent Science Daily op uit de mond van een medewerker aan het onderzoek. Dat staat niet alleen haaks op de officiële aanbevelingen, maar ook op de wijdverbreide opvattingen over zout in het eten.
Bloeddruk
Het meeste zout in een doorsnee voedingspatroon, tot wel 80%, komt uit kant-en-klaar voedsel. Door minder fabrieksproducten te eten kan elke consument de zoutinname gemakkelijk verminderen. Maar ook alcohol, suiker, overgewicht, roken en stress jagen de bloeddruk omhoog.
PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk is. Die omstandigheden zijn vooral genetische aanleg voor hoge bloeddruk en een dieet met weinig kalium uit groente en fruit. Kalium neutraliseert als het ware het effect van natrium, er dient een balans tussen beiden in het lichaam te zijn.
Afleren
In een halfuur lange lezing op YouTube betoogt Mente dat de aanbevelingen en opvattingen niet gestaafd worden door deugdelijk bewijs. Hij geeft een overzicht van alle soorten onderzoeken en statistieken van over de hele wereld. Bij extreem hoog zoutgebruik (zoals in China) loopt het risico op aandoeningen wel duidelijk op. Maar dat zijn uitzonderingen.
In een reactie bij de YouTube-lezing schrijft een toeschouwer: "Het lijkt erop dat het proces van verlichting niet alleen gaat over nieuwe dingen leren, maar ook over afleren van dingen waarvan we dachten dat ze waar waren. Eerst was er het vrijpleiten van verzadigd vet. Nu leren we dat de boeman van ons dieet, natrium, maar voor een klein deel van de bevolking de boosdoener is."
Dit artikel afdrukken
Haaks
"Er is geen overtuigend bewijs dat personen met een gematigde of gemiddelde natriuminname die moeten verminderen om hartziekten en beroerten te voorkomen." Die stellige samenvatting tekent Science Daily op uit de mond van een medewerker aan het onderzoek. Dat staat niet alleen haaks op de officiële aanbevelingen, maar ook op de wijdverbreide opvattingen over zout in het eten.
PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk isNederlanders zijn wereldwijd gezien gemiddelde zoutgebruikers, toch wappert de rode vlag al generaties aan de kust. Iedereen weet: keukenzout (natriumchloride) verhoogt de bloeddruk en verslechtert daardoor de gezondheid van de bloedvaten, met een groter risico op hart- en vaatziekten en beroertes tot gevolg.
Bloeddruk
Het meeste zout in een doorsnee voedingspatroon, tot wel 80%, komt uit kant-en-klaar voedsel. Door minder fabrieksproducten te eten kan elke consument de zoutinname gemakkelijk verminderen. Maar ook alcohol, suiker, overgewicht, roken en stress jagen de bloeddruk omhoog.
PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk is. Die omstandigheden zijn vooral genetische aanleg voor hoge bloeddruk en een dieet met weinig kalium uit groente en fruit. Kalium neutraliseert als het ware het effect van natrium, er dient een balans tussen beiden in het lichaam te zijn.
Afleren
In een halfuur lange lezing op YouTube betoogt Mente dat de aanbevelingen en opvattingen niet gestaafd worden door deugdelijk bewijs. Hij geeft een overzicht van alle soorten onderzoeken en statistieken van over de hele wereld. Bij extreem hoog zoutgebruik (zoals in China) loopt het risico op aandoeningen wel duidelijk op. Maar dat zijn uitzonderingen.
In een reactie bij de YouTube-lezing schrijft een toeschouwer: "Het lijkt erop dat het proces van verlichting niet alleen gaat over nieuwe dingen leren, maar ook over afleren van dingen waarvan we dachten dat ze waar waren. Eerst was er het vrijpleiten van verzadigd vet. Nu leren we dat de boeman van ons dieet, natrium, maar voor een klein deel van de bevolking de boosdoener is."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zout, een heikel onderwerp. De consumptiestijging staat in geen verhouding tot die van (geraffineerde) suikers van de afgelopen decennia. Toch vinden we het een even grote boosdoener.
Steeds weer wordt het ons ook kwalijk genomen als we schrijven over de twijfel.
Vandaag liet Martijn Katan in Trouw weten dat het onderzoek het best aan de kant kan worden geschoven. Katan: "Dit zogeheten epidemiologische onderzoek weegt niet op tegen al het bewijs dat er is voor het verband tussen zout en hart- en vaatziekten." Welke bewijzen dat zijn, vermeldt de krant niet.
De wat Katan en menige epidemioloog betreft omstreden, maar immer heel scherp op de mechanistische bewijzen argumenterende Frits Muskiet legde hier ook al eens uit waarom zout (dwz natriumchloride) met aan grote waarschijnlijkheid grenzende biologische redenen niet het probleem is.
Volgens mij is dezelfde Mente die al weer 9 jaar geleden één van de weinige pogingen deed om te bepalen welke voedingsfactoren causaal verbonden zijn aan hart- en vaatziekten. Hij gebruikte daarvoor de richtlijnen die Bradford Hill een halve eeuw daarvoor bedacht had. En nee, ook uit die analyse kwam zout niet als factor met een hoge mate van waarschijnlijkheid naar voren. Verzadigd vet ook niet. Transvet wel.
Katan rept met geen woord over de grootte van het effect dat zout heeft op de verhoging van de bloeddruk. En hij heeft gelijk: er is heel sterk bewijs ... voor een heel klein effect.
Wetenschappers als Katan moeten terug naar de universiteit en opnieuw leren wat wetenschap behelst. Een échte wetenschapper kan dit onderzoek niet zomaar opzij schuiven, hij mag dus best een toontje lager zingen en zich nog maar eens écht verdiepen in de materie. Met een open blik die hij nu ontbeert, daarom terug naar de uni!
Ik zeg het wel vaker: 1 van de dingen is voldoende water drinken,dan kunnen je nieren het teveel aan zout tenminste goed afvoeren en is er niks aan de hand. Zeker met het warme weer van de laatste tijd als je veel zweet is extra zout geen overbodige luxe maar een must.
Zo is het Dick Veerman . En toegevoegde suikers en onbalans van omega 6 vetzuren zijn volgens velen wel van grote negatieve invloed. Katan doet vaker eenzijdige uitspraken. Zoals een broodje kroket gezonder noemen dan een broodje kaas. Waarbij voorbijgegaan wordt aan de herwaarderingen van melkvet, die hebben plaatsgevonden, enorme verschillen tussen kazen (dat de French Paradox eerder geweten wordt nu aan de kazen daar dan aan de rode wijn, ontgaat Katan blijkbaar).. de tomaat of rucola e.a. die je ook op dat broodje kunt gebruiken....(een goede sandwichspread/ pesto hoeft helemaal niet verkeerd te zijn) en die zonnebloemolie met haar giftige reactieproducten… die toenemen naarmate de olie langer/vaker verhit wordt (ook met al die microdeeltjes 'as' van de al eerder gebakken kroketten). Katan is misschien wel het tegengestelde van Jaap Seidell , die overal open voor staat.... en enorm veel ontwikkelingen en rapporten - met brede gezichtspunten - gedreven verder communiceert. Dat soort wetenschappers hebben we nodig hier.
Bij hoge bloeddruk wordt soms puur kaliumchloride voorgeschreven. Dieetzout met 65% NaCl is echter de juiste balans (misschien wel voor meer mensen aan te raden in bepaalde omstandigheden). Of gewoon meer AGF consumeren.... In het MD wordt best wel veel NaCl gebruikt.... meer dan hier..... en veel thee gedronken
(aansluitend op het water van Astrid vraag ik me af wat beter is, zeker als dat water uit hormoon aantastende PET flessen komt... 30 jaar geleden nog onbekend drinkt bijna iedereen dat hier en nog veel meer daar nu... Bar le Duc was de laatste glazen fles die het veld ruimde in de supermarkt... en het afval met alle resulterende microplastics?).