Dat zijn niet heel nieuwe bevindingen, maar ze worden wel overtuigend bevestigd door een vervolgrapportage van het doorlopende PURE-onderzoek (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study) van het Canadese Population Research Institute, PHRI.

Haaks
"Er is geen overtuigend bewijs dat personen met een gematigde of gemiddelde natriuminname die moeten verminderen om hartziekten en beroerten te voorkomen." Die stellige samenvatting tekent Science Daily op uit de mond van een medewerker aan het onderzoek. Dat staat niet alleen haaks op de officiële aanbevelingen, maar ook op de wijdverbreide opvattingen over zout in het eten.

PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk is
Nederlanders zijn wereldwijd gezien gemiddelde zoutgebruikers, toch wappert de rode vlag al generaties aan de kust. Iedereen weet: keukenzout (natriumchloride) verhoogt de bloeddruk en verslechtert daardoor de gezondheid van de bloedvaten, met een groter risico op hart- en vaatziekten en beroertes tot gevolg.

Bloeddruk
Het meeste zout in een doorsnee voedingspatroon, tot wel 80%, komt uit kant-en-klaar voedsel. Door minder fabrieksproducten te eten kan elke consument de zoutinname gemakkelijk verminderen. Maar ook alcohol, suiker, overgewicht, roken en stress jagen de bloeddruk omhoog.

PURE-onderzoeksleider Andrew Mente heeft er zijn levenswerk van gemaakt aan te tonen dat het gangbare zoutgebruik slechts voor bepaalde personen, vooral ouderen, en onder bepaalde omstandigheden schadelijk is. Die omstandigheden zijn vooral genetische aanleg voor hoge bloeddruk en een dieet met weinig kalium uit groente en fruit. Kalium neutraliseert als het ware het effect van natrium, er dient een balans tussen beiden in het lichaam te zijn.

Afleren
In een halfuur lange lezing op YouTube betoogt Mente dat de aanbevelingen en opvattingen niet gestaafd worden door deugdelijk bewijs. Hij geeft een overzicht van alle soorten onderzoeken en statistieken van over de hele wereld. Bij extreem hoog zoutgebruik (zoals in China) loopt het risico op aandoeningen wel duidelijk op. Maar dat zijn uitzonderingen.

In een reactie bij de YouTube-lezing schrijft een toeschouwer: "Het lijkt erop dat het proces van verlichting niet alleen gaat over nieuwe dingen leren, maar ook over afleren van dingen waarvan we dachten dat ze waar waren. Eerst was er het vrijpleiten van verzadigd vet. Nu leren we dat de boeman van ons dieet, natrium, maar voor een klein deel van de bevolking de boosdoener is."

Dit artikel afdrukken