Eén van die groepen presenteerde zijn resultaten tijdens de jaarlijkse Endocrine Society’s meeting in San Diego. Hun bevindingen is heel simpel samen te vatten: oxytocine laat (mannen) minder eten.
Minder zin in vet en calorieën
Een aantal mannen kregen via een neusspray een dosis oxytocine toegediend. Bij het ontbijt dat hen vervolgens werd geserveerd bleken zij minder calorieën te consumeren dan proefpersonen die een placebospray hadden gekregen. Ook hadden ze minder zin in vet voedsel. De resultaten waren onafhankelijk van het gewicht van de proefpersonen.
Het hormoon bleek ook een positieve invloed te hebben op het metabolisme. De insulinegevoeligheid van de proefpersonen verbeterde. Dat betekent dat de oxytocinespray mogelijk soelaas kan bieden voor diabetespatiënten.
Enthousiasme
Hoofdonderzoeker Elizabeth Lawson, van de medische faculteit Harvard in Boston, is enthousiast over de resultaten. "Natuurlijk is nader onderzoek nodig, maar ik denk dat oxytocine een veelbelovende behandelmethode is voor obesitas en zijn metabole complicaties’ aldus Lawson in Science Daily.
Het goede nieuws geldt vooralsnog alleen voor mannen. Het effect van oxytocine verschilt namelijk per geslacht.
Opzet onderzoek
Het onderzoek vond plaats bij een testgroep van 25 mannen. Dertien van hen hadden een gezond gewicht, de andere helft had overgewicht. De proefpersonen moesten eerste enkele uren vasten en kregen daarna de neusspray toegediend. Ze wisten niet of ze de oxytocinespray of de placebospray kregen. Een uur later mochten ze een ontbijt bestellen van een menukaart. Daarbij werden dubbele porties geserveerd en werd gewogen hoeveel iedereen at.
Het goede nieuws geldt vooralsnog alleen voor mannenNa een aantal dagen werd de proef herhaald, maar nu kregen de proefpersonen de andere spray toegediend. Hieruit bleek dat de oxytocine-sprayers gemiddeld 122 calorieën en 9 gram vet minder aten dan de proefpersonen met de placebospray.
Onduidelijkheid waarom oxytocine calorie-inname beïnvloedt
Oxytocine had geen effect op de eetlust of eetlust-regulerende hormonen in het bloed. Volgens Lawson is het nog onduidelijk hoe oxytocine de calorie-inname beïnvloedt. Het zou kunnen zijn dat oxytocine een rol speelt bij de eetlust-verminderende ‘pathways’ in de hersenen. Zo constateerde een andere onderzoeksgroep, die oxytocine als middel tegen anorexia onderzocht, dat anorexiapatiënten minder gefixeerd op eten zijn na toediening van oxytocine. Ook blijkt oxytocine de zin in een alcoholische consumptie te verminderen.
Fotocredits: ‘Halekulani Hotel, Hawaii’ Alan Light
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet echt nieuws, zie dit dit artikel uit 2008. Het werkingsmechanisme wordt hier uitgelegd.
Oxytocine is niet alleen effectief tegen vraatzucht, maar ook tegen andere verslavingen. Het vermindert bijv. de behoefte aan alcohol. Het lijkt ook werkzaam tegen autisme. De hersenen schakelen over van 'overlevingsstand' op 'voldaanstand'.
Sprayen? Het kan ook natuurlijker.
Vitamine D is belangrijk voor de aanmaak van serotonine, oxytocine en vasopressine in de hersenen - hormonen die ons een geluksgevoel geven en ons sociale gedrag beïnvloeden.
Dit zou volgens deze auteurs eens een belangrijk middel kunnen zijn bij het bestrijden van (de gevolgen van) autisme. Samen met voldoende omega-3 (noten, vis, plankton) en tryptofaan (waarbij voldoende vitamine B(x) weer heel belangrijk is) .
We kunnen onze gelukshormonen oppeppen met wandelen in de natuur door het inademen van grondbacteriën. Geeft tegelijk vitamine D-vorming in de huid. Sportscholen zonder ooit buiten in de natuur te zijn?
Het oxytocineniveau kan natuurlijk verhoogd worden door positieve geestelijke stimulansen, en door natuurlijke producten als curcuma, lavas, visolie, groene thee (V. Ivanov e.a. 2006), en flavonolen uit andere planten/ micro-organismen (bijv. tomatenproducten en gegiste sojaproducten - ook traditioneel gefermenteerde ketjap van de toko, niet die van Conimex). Het onderhouden van een goede darmflora is noodzaak.
Ben zeer benieuwd waarom dit vooralsnog alleen mannen betreft. Waarom reageert het andere geslacht anders? Is oxytocine al ergens verkrijgbaar? Soms roept een artikel meer vragen op......