Ons lichaam produceert oxytocine tijdens bevallingen en wanneer we ons erg gelukkig of verliefd voelen. Dat maakt dit hormoon interessant voor een heel scala aan toepassingen als medicijn. Verschillende groepen wetenschappers doen er onderzoek naar.

Eén van die groepen presenteerde zijn resultaten tijdens de jaarlijkse Endocrine Society’s meeting in San Diego. Hun bevindingen is heel simpel samen te vatten: oxytocine laat (mannen) minder eten.

Minder zin in vet en calorieën
Een aantal mannen kregen via een neusspray een dosis oxytocine toegediend. Bij het ontbijt dat hen vervolgens werd geserveerd bleken zij minder calorieën te consumeren dan proefpersonen die een placebospray hadden gekregen. Ook hadden ze minder zin in vet voedsel. De resultaten waren onafhankelijk van het gewicht van de proefpersonen.
Het hormoon bleek ook een positieve invloed te hebben op het metabolisme. De insulinegevoeligheid van de proefpersonen verbeterde. Dat betekent dat de oxytocinespray mogelijk soelaas kan bieden voor diabetespatiënten.

Enthousiasme
Hoofdonderzoeker Elizabeth Lawson, van de medische faculteit Harvard in Boston, is enthousiast over de resultaten. "Natuurlijk is nader onderzoek nodig, maar ik denk dat oxytocine een veelbelovende behandelmethode is voor obesitas en zijn metabole complicaties’ aldus Lawson in Science Daily.

Het goede nieuws geldt vooralsnog alleen voor mannen. Het effect van oxytocine verschilt namelijk per geslacht.

Opzet onderzoek
Het onderzoek vond plaats bij een testgroep van 25 mannen. Dertien van hen hadden een gezond gewicht, de andere helft had overgewicht. De proefpersonen moesten eerste enkele uren vasten en kregen daarna de neusspray toegediend. Ze wisten niet of ze de oxytocinespray of de placebospray kregen. Een uur later mochten ze een ontbijt bestellen van een menukaart. Daarbij werden dubbele porties geserveerd en werd gewogen hoeveel iedereen at.

Het goede nieuws geldt vooralsnog alleen voor mannen
Na een aantal dagen werd de proef herhaald, maar nu kregen de proefpersonen de andere spray toegediend. Hieruit bleek dat de oxytocine-sprayers gemiddeld 122 calorieën en 9 gram vet minder aten dan de proefpersonen met de placebospray.

Onduidelijkheid waarom oxytocine calorie-inname beïnvloedt
Oxytocine had geen effect op de eetlust of eetlust-regulerende hormonen in het bloed. Volgens Lawson is het nog onduidelijk hoe oxytocine de calorie-inname beïnvloedt. Het zou kunnen zijn dat oxytocine een rol speelt bij de eetlust-verminderende ‘pathways’ in de hersenen. Zo constateerde een andere onderzoeksgroep, die oxytocine als middel tegen anorexia onderzocht, dat anorexiapatiënten minder gefixeerd op eten zijn na toediening van oxytocine. Ook blijkt oxytocine de zin in een alcoholische consumptie te verminderen.

Fotocredits: ‘Halekulani Hotel, Hawaii’ Alan Light
Dit artikel afdrukken