In Ede is vandaag een feestje gaande rond Wereldvoedseldag. Die dag is ooit ontstaan om de honger de wereld uit te helpen. Boeren moesten eten genoeg maken. Maar vandaag is niet genoeg, maar beter eten de uitdaging. Niet hoeveel van het land komt, maar wat en hoe mensen het in de stad krijgen aangeboden, daar draait het om in 2017.
Gisteren introduceerden de Nederlandse boeren van Boer Bewust de eerste American style Thank a Famer Day in ons land. Ook werd alweer een nieuwe lijst geïntroduceerd met mensen die iets aan ons 'voedselsysteem' moeten veranderen. Verder protesteerde in de loop van de week heel kritisch Nederland tegen het besluit van Rutte III om de BTW op alle voedsel te verhogen. Alleen Rosanne Hertzberger liet, met een beroep op het tegengaan van voedselverspilling, een ander geluid horen.
Dat gebeurde allemaal in de aanloop naar 16 oktober, maandag aanstaande. Op die datum herinnert de FAO al decennia aan de honger die de wereld uitgeholpen moet worden. In Nederland hebben we geen honger, maar eten we teveel. Wat moeten we dus met Wereldvoedseldag?
In Den Bosch werd gisteren een ‘lijst der lijsten’ van 100 mensen onthuld die iets aan het voedselsysteem moeten veranderen. Op de foto's zag ik vele oude bekenden uit het systeem dat ook de video van Boer Bewust heeft voortgebracht en jonge mensen die allemaal een nieuw bedrijfje willen starten. Innovatie heet dat. Wat het verandert aan het dominante systeem blijft voor mij onduidelijk, al zal het vast wel voor nieuwe omzetten zorgen.
Onbetaalbare zorg
Onder de indruk was ik deze week van een presentatie van kinderarts Koen Joosten die zowel onderzoeker als behandelend arts is aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en in het daarmee verbonden Sophia Kinderziekenhuis. Hij maakte duidelijk dat ouders hun kind zelfs al voor de conceptie opzadelen met welvaartsziekten die het gevolg zijn van hun voeding. Teveel, te eenzijdig en eten dat vermoedelijk te gebrekkig aan micronutriënten is, zorgt voor nieuwe uitdagingen.
Joosten denkt dat ons moderne voedingspatroon de samenleving met een groot aantal zorg behoevende mensen opzadelt. Zoveel dat de zorg volstrekt onbetaalbaar wordt; de omzetten in de zorg worden flink hoger dan onze voedselbestedingen. Die trend is overal ter wereld gaande. Dat liet Foodlog al eens zien in het artikel bij dit filmpje:
Alleen de allerarmste landen ter wereld worden gespaard. Hoe hard het ook klinkt, daar blijven mensen 'gezond' omdat ze net in leven blijven. Het gaat inmiddels om aanzienlijk minder dan een miljard mensen. Die andere ruim 6 miljard zijn op weg naar lang ziek zijn voor ze eindelijk doodgaan; volgens Joosten is een groeiend aantal op weg naar een hulpbehoevend bestaan vanaf hun geboorte. Hun gezamenlijke kenmerk? Ze wonen in steden en leiden daar een rijk, minder rijk of arm leven. Ruim tachtig procent van hen loopt gevaar.
Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO. Er moet iets fatsoenlijks in en er moet iets onfatsoenlijks niet meer in. Wie het zo zegt, maakt de eigentijdse uitdaging weer concreet. We lullen teveel over 'voedselsystemen' en te weinig over het concrete doel.
Dit artikel afdrukken
Dat gebeurde allemaal in de aanloop naar 16 oktober, maandag aanstaande. Op die datum herinnert de FAO al decennia aan de honger die de wereld uitgeholpen moet worden. In Nederland hebben we geen honger, maar eten we teveel. Wat moeten we dus met Wereldvoedseldag?
Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO. Er moet iets fatsoenlijks in en er moet iets onfatsoenlijks niet meer inDe wereld voeden, zeggen onze boeren die als enige ter wereld twee derde exporteren van alles wat ze in hun eigen land maken. Toch leveren ze met hun indrukwekkende productie per hectare maar 0,24% van de wereldproductie van eigen bodem. Niettemin brachten ze, aan de vooravond van Wereldvoedseldag, onderstaande video in omloop om duidelijk te maken dat ze niet alleen Nederland maar de hele wereld van 'gezond, lekker en ook nog eens duurzaam' eten voorzien met een betaalbaar product. Dat is niet waar, want minder productie zou voor minder milieudruk zorgen in ons toch al overbelaste land dat al dat eten niet nodig heeft. Al dat eten kan namelijk ook elders geproduceerd worden omdat het voor een belangrijk deel afhankelijk is van voedingsstoffen voor plant en dier die van elders aangesleept worden. Het is ook niet waar omdat we een nogal duur productieland zijn. Productie elders is veel goedkoper. Onze boeren maken zulke video's om te legitimeren dat ze hun bedrijven opschalen om hun kosten per eenheid product te verlagen en dus om te kunnen concurreren met boeren die een betaalbaarder product maken. Begrijpelijk, want ze willen hun bedrijf voortzetten. Maar daar gaat Wereldvoedseldag niet over.
In Den Bosch werd gisteren een ‘lijst der lijsten’ van 100 mensen onthuld die iets aan het voedselsysteem moeten veranderen. Op de foto's zag ik vele oude bekenden uit het systeem dat ook de video van Boer Bewust heeft voortgebracht en jonge mensen die allemaal een nieuw bedrijfje willen starten. Innovatie heet dat. Wat het verandert aan het dominante systeem blijft voor mij onduidelijk, al zal het vast wel voor nieuwe omzetten zorgen.
Onbetaalbare zorg
Onder de indruk was ik deze week van een presentatie van kinderarts Koen Joosten die zowel onderzoeker als behandelend arts is aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en in het daarmee verbonden Sophia Kinderziekenhuis. Hij maakte duidelijk dat ouders hun kind zelfs al voor de conceptie opzadelen met welvaartsziekten die het gevolg zijn van hun voeding. Teveel, te eenzijdig en eten dat vermoedelijk te gebrekkig aan micronutriënten is, zorgt voor nieuwe uitdagingen.
Joosten denkt dat ons moderne voedingspatroon de samenleving met een groot aantal zorg behoevende mensen opzadelt. Zoveel dat de zorg volstrekt onbetaalbaar wordt; de omzetten in de zorg worden flink hoger dan onze voedselbestedingen. Die trend is overal ter wereld gaande. Dat liet Foodlog al eens zien in het artikel bij dit filmpje:
Alleen de allerarmste landen ter wereld worden gespaard. Hoe hard het ook klinkt, daar blijven mensen 'gezond' omdat ze net in leven blijven. Het gaat inmiddels om aanzienlijk minder dan een miljard mensen. Die andere ruim 6 miljard zijn op weg naar lang ziek zijn voor ze eindelijk doodgaan; volgens Joosten is een groeiend aantal op weg naar een hulpbehoevend bestaan vanaf hun geboorte. Hun gezamenlijke kenmerk? Ze wonen in steden en leiden daar een rijk, minder rijk of arm leven. Ruim tachtig procent van hen loopt gevaar.
Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO. Er moet iets fatsoenlijks in en er moet iets onfatsoenlijks niet meer in. Wie het zo zegt, maakt de eigentijdse uitdaging weer concreet. We lullen teveel over 'voedselsystemen' en te weinig over het concrete doel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
>> vandaag, zaterdag 16 oktober. <<
>> Niettemin brachten ze, goed gemikt op 15 oktober, <<
Hier in L is het vandaag, zaterdag 14 oktober en die video werd op 13 oktober uitgebracht.
Haha (en ojee!), wat stom idd. Ik loop een beetje voor, geloof ik; dat zal komen door het feestje in Ede waar ze vandaag al Wereldvoedseldag vierden.
Maar helemaal waar: maandag is het pas echt wereldvoedseldag. (dank! ik paste het schielijk aan)
En al die andere 'events' mikten er net vóór om erbij te horen.
Jan Peter van Doorn, maakt dit artikel iets bij jou wakker? Is dit substantieel genoeg?
Was druk met aardappel rooien en had even moeilijk tijd. Ga hier proberen een voorbeeld te geven komt uit onze kennis.
Heel veel ons overkomt is voedsel gerelateerd en heeft tot gevolg dat ons maagdarm systeem niet in orde is. de oorzaak ligt in het fijt dat er een gebrek aan voldoende metabolieten in ons voedsel aanwezig zijn. ( voeding voor het maagdarm organismen). Metabolieten worden geproduceerd door goede voldoende bodemleven. Voldoende goed bodemleven kan zich ontwikkelen in een gezonde bodem waarin voldoende goed voedsel voor dat bodemleven aanwezig is. Voldoende goed voedsel voor het bodemleven betekend dat er voldoende organisch materiaal van een goede kwaliteit in de boden aanwezig moet zijn en daar gaat het vaak mis.
Haast geen boer maar ook onze erfbetreders en kennis instellingen hoor ik nooit zeggen hoe dat organisch materiaal verwerkt (verteerd) moet worden. Kennis instellingen hoor ik zeggen organisch materiaal met een ecoploeg onderwerken.
Wat is er zo eco aan een ploeg?
Waar zie ik in de natuur onverteerd organisch materiaal ondergewerkt worden?
Organisch materiaal hoort OP de bodem te verteren en vervolgens in de verschillende lagen in de bodem door de daar levende bodemleven verder verteerd te worden. Dan krijg je goede humus een eindproduct van goed verteerd organisch materiaal.
Vanuit onze kennis roepen wij NOOIT onverteerd organisch materiaal onderwerken, heb de gevolgen net uitgelegd. Wie in de sector, ook andere partijen die pretenderen de waarheid in pacht te hebben hoor je deze waarheid verkondigen? Wij constateren een enorme achterstand in de kennis van de bodem en met name de natuurlijke werking in de bodemen en dien ten gevolgen de invloed op de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel.
Jan Peter als je iets anders bedoelt hoor ik het graag.
Zo zie je maar weer wij benoemen niet alleen de problemen, maar werken ook aan de oplossing.
Een mooi begin voor de wereldvoedsel dag.
Arnold, ik denk dat je met je reactie verwijst naar een vraag die Jan Peter je elders stelde. Ik weet niet meer precies waar, maar weet nog wel wat hij vroeg: wat bedoel je nou eigenlijk met gezond en bodem?
Ik merk op: ik zou niet weten waarom ik daar een antwoord op zou hebben gegeven. Joosten raakte me deze week: we zijn te veel gevangen geraakt in een aanbod waar we niet geschikt voor zijn. Jij bent bezig met vraagstukken waar hij weer niet van wakker ligt. Joosten is al een stuk blijer als we weer eten zoals in de jaren '60 van de vorige eeuw.
Dick Ik had een discussie met Jan Peter die wel aansloot bij dit onderwerp over de kwaliteit van ons voedsel. In het draadje "Wetenschappers op zoek naar data voor reputatie te redden".
Dick een gezonde bodem is een voorwaarde voor gezond voedsel. Als ik dat moet uitleggen haken veel mensen af door de lengte van het stuk. Dat is namelijk een complex systeem waarin heel veel maatregelen integraal genomen moeten worden.
"We zijn te veel gevangen geraakt door het aanbod waar we niet geschikt voor zijn".
De spijker op zijn kop maar wat is Joosten gouw tevreden.
Als hij niet wakker ligt van hetgeen waar wij mee bezig zijn, weer een medici die de problemen bekijkt vanuit zijn scoop, of maak jij dat ervan?
Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO.
Hier de kernvraag die beantwoord hoort te worden!