Gisteren introduceerden de Nederlandse boeren van Boer Bewust de eerste American style Thank a Famer Day in ons land. Ook werd alweer een nieuwe lijst geïntroduceerd met mensen die iets aan ons 'voedselsysteem' moeten veranderen. Verder protesteerde in de loop van de week heel kritisch Nederland tegen het besluit van Rutte III om de BTW op alle voedsel te verhogen. Alleen Rosanne Hertzberger liet, met een beroep op het tegengaan van voedselverspilling, een ander geluid horen.

Dat gebeurde allemaal in de aanloop naar 16 oktober, maandag aanstaande. Op die datum herinnert de FAO al decennia aan de honger die de wereld uitgeholpen moet worden. In Nederland hebben we geen honger, maar eten we teveel. Wat moeten we dus met Wereldvoedseldag?

Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO. Er moet iets fatsoenlijks in en er moet iets onfatsoenlijks niet meer in
De wereld voeden, zeggen onze boeren die als enige ter wereld twee derde exporteren van alles wat ze in hun eigen land maken. Toch leveren ze met hun indrukwekkende productie per hectare maar 0,24% van de wereldproductie van eigen bodem. Niettemin brachten ze, aan de vooravond van Wereldvoedseldag, onderstaande video in omloop om duidelijk te maken dat ze niet alleen Nederland maar de hele wereld van 'gezond, lekker en ook nog eens duurzaam' eten voorzien met een betaalbaar product. Dat is niet waar, want minder productie zou voor minder milieudruk zorgen in ons toch al overbelaste land dat al dat eten niet nodig heeft. Al dat eten kan namelijk ook elders geproduceerd worden omdat het voor een belangrijk deel afhankelijk is van voedingsstoffen voor plant en dier die van elders aangesleept worden. Het is ook niet waar omdat we een nogal duur productieland zijn. Productie elders is veel goedkoper. Onze boeren maken zulke video's om te legitimeren dat ze hun bedrijven opschalen om hun kosten per eenheid product te verlagen en dus om te kunnen concurreren met boeren die een betaalbaarder product maken. Begrijpelijk, want ze willen hun bedrijf voortzetten. Maar daar gaat Wereldvoedseldag niet over.



In Den Bosch werd gisteren een ‘lijst der lijsten’ van 100 mensen onthuld die iets aan het voedselsysteem moeten veranderen. Op de foto's zag ik vele oude bekenden uit het systeem dat ook de video van Boer Bewust heeft voortgebracht en jonge mensen die allemaal een nieuw bedrijfje willen starten. Innovatie heet dat. Wat het verandert aan het dominante systeem blijft voor mij onduidelijk, al zal het vast wel voor nieuwe omzetten zorgen.

Onbetaalbare zorg
Onder de indruk was ik deze week van een presentatie van kinderarts Koen Joosten die zowel onderzoeker als behandelend arts is aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en in het daarmee verbonden Sophia Kinderziekenhuis. Hij maakte duidelijk dat ouders hun kind zelfs al voor de conceptie opzadelen met welvaartsziekten die het gevolg zijn van hun voeding. Teveel, te eenzijdig en eten dat vermoedelijk te gebrekkig aan micronutriënten is, zorgt voor nieuwe uitdagingen.
Joosten denkt dat ons moderne voedingspatroon de samenleving met een groot aantal zorg behoevende mensen opzadelt. Zoveel dat de zorg volstrekt onbetaalbaar wordt; de omzetten in de zorg worden flink hoger dan onze voedselbestedingen. Die trend is overal ter wereld gaande. Dat liet Foodlog al eens zien in het artikel bij dit filmpje:



Alleen de allerarmste landen ter wereld worden gespaard. Hoe hard het ook klinkt, daar blijven mensen 'gezond' omdat ze net in leven blijven. Het gaat inmiddels om aanzienlijk minder dan een miljard mensen. Die andere ruim 6 miljard zijn op weg naar lang ziek zijn voor ze eindelijk doodgaan; volgens Joosten is een groeiend aantal op weg naar een hulpbehoevend bestaan vanaf hun geboorte. Hun gezamenlijke kenmerk? Ze wonen in steden en leiden daar een rijk, minder rijk of arm leven. Ruim tachtig procent van hen loopt gevaar.

Niet hoe geef je de wereld voldoende, maar hoe geef je de stad niet-ziekmakend te eten is de vraag voor een moderne FAO. Er moet iets fatsoenlijks in en er moet iets onfatsoenlijks niet meer in. Wie het zo zegt, maakt de eigentijdse uitdaging weer concreet. We lullen teveel over 'voedselsystemen' en te weinig over het concrete doel.
Dit artikel afdrukken