Opstaan met een stralend zonnetje maakt de dag al bijna goed. Een lekker bakkie om goed wakker te worden en je kunt er helemaal tegenaan. Maar die heerlijke zonnestralen kunnen ook een belangrijke oorzaak van huidkanker zijn. Zonnebrandcreme smeren dan maar?

Dat hoeft niet persé, blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat je kopje koffie al voor bescherming zorgt. Maar dan moet het niet bij één kopje blijven.

Longitudinale studie
Amerikaanse onderzoekers van het National Cancer Institute onderzochten het beschermende effect van koffiedrinken op het ontstaan van melanomen, schrijft The Thelegraph. Een melanoom is een vorm van huidkanker die zich uit als een zwarte kwaadaardige tumor.

Voor dit onderzoek analyseerden de wetenschappers data uit de NIH-AARP Diet and Health Study. Ze beschikten uiteindelijk over de gegevens over koffieconsumptie van 447.357 blanke proefpersonen die in 1995/1996 zelf vragenlijsten ingevuld hadden en gedurende een gemiddelde doorlooptijd van 10 jaar gevolgd waren. Geen van de proefpersonen had kanker bij het begin van de analyse. De onderzoekers corrigeerden voor factoren als BMI, leeftijd, sekse, fysieke activiteit, alcoholgebruik, roken én de gemiddelde UV-blootstelling in en rond de woning.

4 koppen echte koffie per dag betekent 20% minder risico
De conclusie was dat mensen die minimaal 4 koppen koffie per dag drinken, 20% minder risico hebben op melanomen. Dat geldt overigens alleen voor koffie met cafeïne. Decafé bleek geen risicoverlagend effect te hebben. Eerder onderzoek uit 2007 wees al uit dat cafeïne je ook tegen andere vormen van huidkanker beschermt.

Het onderzoek is verschenen in Journal of the National Cancer Institute.

Fotocredits: 'Sol e Praia, Monte Gordo, Portugal', jgbarah
Dit artikel afdrukken