Diëtisten en afvallers rekenen zich vaak suf. Ze weten precies hoeveel calorieën er in elk hap aardappel of avocado zit. Dankzij calorietabellen kunnen voedingsmiddelen ingedeeld worden in de categorieën 'goed' of 'slecht'. Maar de calorische waarde van ons eten zou wel eens af kunnen wijken van wat ons lichaam er daadwerkelijk van opneemt. Sommige calorieën verdwijnen domweg.
Het is gebruikelijk de calorische waarde van voedingsmiddelen vast te stellen op basis van het Atwater general factor system. Volgens dit systeem hebben eiwit, vet en koolhydraten een vaste energie-factor, ongeacht in welk voedsel ze zitten of hoe ze zijn bewerkt. Koolhydraten en eiwitten bevatten 4 calorieën per gram, vetten 9 en alcohol 7. Maar dit systeem lijkt achterhaald en mag van experts op de helling.
Recente onderzoeken wijzen in de richting dat energie die vastgelegd is in de structuur van bepaalde soorten voedsel, niet door het lichaam opgenomen kan worden. Deelnemers aan een panel op de SIAL van afgelopen week waren enthousiast over het werk van Novotny et al. Zo blijkt dat de energiedichtheid van amandelen 20 procent lager ligt dan tot nu toe werd aangenomen. Dat werd ontdekt door metingen aan de energie-uitscheiding in faeces en urine.
Ook voor andere noten (pistaches) en peulvruchten lijkt de calorische waarde lager te liggen dan tot nu toe werd aangenomen. Deze wetenschappelijke bevindingen kunnen tot een kleine calorische voedselrevolutie leiden.
Fotocredits: madlyinlovewithlife
Dit artikel afdrukken
Recente onderzoeken wijzen in de richting dat energie die vastgelegd is in de structuur van bepaalde soorten voedsel, niet door het lichaam opgenomen kan worden. Deelnemers aan een panel op de SIAL van afgelopen week waren enthousiast over het werk van Novotny et al. Zo blijkt dat de energiedichtheid van amandelen 20 procent lager ligt dan tot nu toe werd aangenomen. Dat werd ontdekt door metingen aan de energie-uitscheiding in faeces en urine.
Ook voor andere noten (pistaches) en peulvruchten lijkt de calorische waarde lager te liggen dan tot nu toe werd aangenomen. Deze wetenschappelijke bevindingen kunnen tot een kleine calorische voedselrevolutie leiden.
Fotocredits: madlyinlovewithlife
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Janita: inderdaad, eiwitten en koolhydraten bevatten 4 calorieën per gram. Dank voor de opmerkzaamheid, tekst is aangepast.
Koolhydraten en EIWITTEN bevatten 4 kcal per gram. Typefoutje :-)
Observationele onderzoeken laten een invers verband zien tussen het eten van notenen en het lichaamsgewicht/BMI (1, 2). Op zich vreemd, gezien de hoge calorische waarde.
Voor deze correlatie zijn verschillende ondersteunende verklaring aanwezig (2):
- Verzadiging (zowel satiety als satiation)
- Verhoogt energieverbruik (?)
- Minder efficiënte absorptie van calorieën (verhoogde vetuitscheiding in de feces).
Het is dus niet nieuw dat de effectieve calorische waarde van noten afwijkt van de gegevens die in voedingsmiddelentabellen staan.
Het bovenstaande laat niet zien dat de calorische waarde van de macronutriënten niet klopt. Wel dat ze niet altijd voor het lichaam beschikbaar zijn.
1. Vadivel V, Kunyanga CN, Biesalski HK. Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. 2012 Nov;28(11-12):1089-97.
2. Mattes RD. The energetics of nut consumption. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:337-9.
Calorieeen kunnen we uit poepen, al heb ik me ooit laten vertellen dat het menselijk lichaam vrij efficient omgaat met de opname van een calorie. Het systeem werkt in mijn ogen niet omdat :
1. de methode om van voedsel de calorische waarde te bepalen discustabel is.
2. bacteriën in je maag energie gebruiken en je energie kan 'uitpoepen'. Ons darmflora behoort immers tot het externe milieu.
3. het menselijk lichaam een zekere mate van efficiency heeft. Hier doen ze in Maastricht onderzoek aan. Hoeveel kcal wordt omgezet in ATP, en hoeveel ATP zorgt uiteindelijk voor hersen- en spieractiviteit.
Leuk onderwerp.