Het is gebruikelijk de calorische waarde van voedingsmiddelen vast te stellen op basis van het Atwater general factor system. Volgens dit systeem hebben eiwit, vet en koolhydraten een vaste energie-factor, ongeacht in welk voedsel ze zitten of hoe ze zijn bewerkt. Koolhydraten en eiwitten bevatten 4 calorieën per gram, vetten 9 en alcohol 7. Maar dit systeem lijkt achterhaald en mag van experts op de helling.

Recente onderzoeken wijzen in de richting dat energie die vastgelegd is in de structuur van bepaalde soorten voedsel, niet door het lichaam opgenomen kan worden. Deelnemers aan een panel op de SIAL van afgelopen week waren enthousiast over het werk van Novotny et al. Zo blijkt dat de energiedichtheid van amandelen 20 procent lager ligt dan tot nu toe werd aangenomen. Dat werd ontdekt door metingen aan de energie-uitscheiding in faeces en urine.

Ook voor andere noten (pistaches) en peulvruchten lijkt de calorische waarde lager te liggen dan tot nu toe werd aangenomen. Deze wetenschappelijke bevindingen kunnen tot een kleine calorische voedselrevolutie leiden.

Fotocredits: madlyinlovewithlife
Dit artikel afdrukken