Al bij drie porties per dag
Dat resultaat werd al behaald vanaf 3 porties per dag. Dat komt neer - schrijft de National Post - op dagelijks een lepel ijs of een glas melk of plak kaas. Onderzoeksleider Jorge Chavarro van het Massachusetts General Hospital verklaart het resultaat door de hormonen die koeienmelk bevat. Die zouden ervoor zorgen dat een bevruchte eicel zich met een grotere kans op succes in de baarmoeder nestelt. Voor vrouwen onder de 35 vond zijn team geen significante resultaten. Voor vrouwen boven de 35 is de link tussen de consumptie van zuivel en zwangerschap 'veel sterker', zegt hij.
Slechts associatie, toch verrassend
Het onderzoek bewijst niet dat zuivel zwangerschapsbevorderend werkt. Er is slechts sprake van een 'associatie'. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een statistisch verband te ontdekken in Aziatische landen tussen het aantal politiepetten en het aantal geboortes. Daar is zelfs een percentage voor te berekenen dat significant is omdat het groter is dan in bijvoorbeeld de noordelijke EU-landen. Daaruit mag echter niet worden afgeleid dat onze politiemannen minder potent zijn.
Toch zou het onderzoek iets kunnen betekenen. Het werd namelijk opgezet om de tegengestelde hypothese te testen. Bij een soortgelijk associatie-onderzoek ontdekte Chavarro eerder dat mannen die zuivel gebruiken minder potent zijn omdat zij een slechtere kwaliteit sperma blijken te hebben. Daar zouden de suikers in melkproducten, zo dacht zijn team, een verklaring voor kunnen zijn. Ook dat weten ze niet, maar ze weten nu wel dat oudere vrouwen in Massachusetts die zelfs extra suikerhoudende zuivelproducten nemen, beter zwangeren.
Uit zijn verband gerukt
Veel van dit soort nieuws wordt in de media uit zijn verband getrokken. Wie zwanger wil worden en wat ouder is, kan er geen enkele garantie aan ontlenen. Het zou immers net zulk nieuws kunnen zijn als dat over die Aziatische politiepetten en minder potent blauw in onze straten. En tóch vinden wetenschappers dat ze zinvol onderzoek doen dat nieuwswaardig is. Dat zou dus ook in dit geval best het geval kunnen zijn. Het onderzoek levert nl. niet op wat verwacht werd, zodat er weer 'nieuw onderzoek' nodig is. Dat zeggen onderzoekers overigens altijd, want ook al was de hypothese bevestigd dan nog zou er 'nader onderzoek' nodig zijn geweest. Er wordt maar weinig zekere kennis geproduceerd over voeding.
De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op een medisch congres op Hawaii.
Fotocredits: Ice Cream, Zürichs Strassen
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als dit verband gene toeval is (het onderzoek lijkt grondig genoeg om die mogelijkheid iig te overwegen) dan is er een verklaring: IJs is blijkbaar een marker voor zuivelconsumptie, en veel zuivel betekent ook meer eiwit en wellicht minder suiker. Meer eiwit is gezond en geeft dus ook meer kans op zwangerschap. Vergelijk geponeerde links tussen PCOS en insulineresistentie.
Interessant. Dit artikel gaat nl. over wat epidemiologisch onderzoek is, zonder daar ook maar 1 moeilijk woord aan duidelijk te maken. Een populaire krant zou schrijven: 'Kinderwens? Neem een ijsje'
Maar dat zegt het onderzoek niet. Helemaal niet. En dat geldt voor heel veel van dit type onderzoek, dat niettemin niet onzinnig is.
Jurgen, jij bent onderzoeksdokter en snap wat ik nu zeg. Kun je het bevestigen?
Ik vind het maar een raar artikel, maar dat geeft het artikel zelf ook al aan....
Ik heb in ieder geval mijn lieve echtgenote opgedragen om in een Aziatisch land nooit naast een politieman met pet op, op een ijsje te gaan zitten.
Om toch alle risico’s uit te sluiten…
Je weet dus maar nooit, als ik het artikel goed gelezen heb.
#14: vrouwen zijn het eerste jaar na de bevalling verminderd vruchtbaar indien ze doen wat hun lichaam verwacht dat er wordt gedaan als er een kind is geboren, namelijk borstvoeding geven. De hormonen in moedermelk (=humane melk) Zijn juist niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid in onze soort, want het is juist niet de bedoeling om binnen een jaar na de geboorte van een kind alweer zwanger te zijn. Bij sommige dieren is dat anders, bijvoorbeeld bij buideldieren en sommige zeezoogdieren. De hormonen die bij mensen en vergelijkbare zoogdieren de lactatie in stand houden onderdrukken de hormonen die zorgen voor vruchtbaarheid.
Dat gezegd zijnde, de vruchtbaarheid van vrouwen wordt bevorderd door de aanwezigheid van oestrogenen bijvoorbeeld. Verder ook door een weldoorvoede toestand met voldoende vetten en vooral eiwitten in het dagelijkse menu. Een grote consumptie van koemelkproducten zorgt voor een grote aanvoer van eiwitten en, in ijs, ook van vetten. Vrouwen die van al die vetten en eiwitten dan weer sterk overgewicht kweken zijn dan statistisch gezien weer minder vruchtbaar.
Koeienmelk = moedermelk, Astrid.
Een vrouw schijnt het eerste jaar na haar bevalling ook vermeerderd vruchtbaar te zijn. Wellicht vanwege aanwezige hormonen na de zwangerschap en tijdens de melkgift.