Wat oudere vrouwen die regelmatig een ijsje eten, kunnen daar wat makkelijker zwanger van worden. Dat zou blijken uit nog ongepubliceerde onderzoeksdata van het Massachusetts General Hospital Fertility Center. Vrouwen van boven de 35 die een IVF-behandeling ondergingen werd gevraagd bij te houden wat ze aten. Bij analyse van de data bleek dat vrouwen die de hoogste consumptie van ijs, room, yoghurt en melk lieten zien, een 21% hogere kans hadden om zwanger te worden.

Al bij drie porties per dag
Dat resultaat werd al behaald vanaf 3 porties per dag. Dat komt neer - schrijft de National Post - op dagelijks een lepel ijs of een glas melk of plak kaas. Onderzoeksleider Jorge Chavarro van het Massachusetts General Hospital verklaart het resultaat door de hormonen die koeienmelk bevat. Die zouden ervoor zorgen dat een bevruchte eicel zich met een grotere kans op succes in de baarmoeder nestelt. Voor vrouwen onder de 35 vond zijn team geen significante resultaten. Voor vrouwen boven de 35 is de link tussen de consumptie van zuivel en zwangerschap 'veel sterker', zegt hij.

Slechts associatie, toch verrassend
Het onderzoek bewijst niet dat zuivel zwangerschapsbevorderend werkt. Er is slechts sprake van een 'associatie'. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een statistisch verband te ontdekken in Aziatische landen tussen het aantal politiepetten en het aantal geboortes. Daar is zelfs een percentage voor te berekenen dat significant is omdat het groter is dan in bijvoorbeeld de noordelijke EU-landen. Daaruit mag echter niet worden afgeleid dat onze politiemannen minder potent zijn.

Toch zou het onderzoek iets kunnen betekenen. Het werd namelijk opgezet om de tegengestelde hypothese te testen. Bij een soortgelijk associatie-onderzoek ontdekte Chavarro eerder dat mannen die zuivel gebruiken minder potent zijn omdat zij een slechtere kwaliteit sperma blijken te hebben. Daar zouden de suikers in melkproducten, zo dacht zijn team, een verklaring voor kunnen zijn. Ook dat weten ze niet, maar ze weten nu wel dat oudere vrouwen in Massachusetts die zelfs extra suikerhoudende zuivelproducten nemen, beter zwangeren.

Uit zijn verband gerukt
Veel van dit soort nieuws wordt in de media uit zijn verband getrokken. Wie zwanger wil worden en wat ouder is, kan er geen enkele garantie aan ontlenen. Het zou immers net zulk nieuws kunnen zijn als dat over die Aziatische politiepetten en minder potent blauw in onze straten. En tóch vinden wetenschappers dat ze zinvol onderzoek doen dat nieuwswaardig is. Dat zou dus ook in dit geval best het geval kunnen zijn. Het onderzoek levert nl. niet op wat verwacht werd, zodat er weer 'nieuw onderzoek' nodig is. Dat zeggen onderzoekers overigens altijd, want ook al was de hypothese bevestigd dan nog zou er 'nader onderzoek' nodig zijn geweest. Er wordt maar weinig zekere kennis geproduceerd over voeding.

De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op een medisch congres op Hawaii.

Fotocredits: Ice Cream, Zürichs Strassen
Dit artikel afdrukken