Chronische lage graad inflammatie, een soort permanente ontsteking van de cellen, is waarschijnlijk de oorzaak van alle welvaartsziekten. Het lichaam verdedigt zich ermee tegen kwalijke invloeden van slecht eten, stress, vervuiling, te weinig beweging, verkeerde bacteriën en andere ontstekingstriggers.

Lot van de moderne mens
De gevolgen kunnen ernstig zijn. Het lichaam is permanent een beetje ziek en wordt via het metabool syndroom en obesitas steeds zieker. Inflammatie bespoedigt ook de veroudering door beschadigingen aan het DNA.
Leefstijlveranderingen kunnen zeer heilzaam zijn, maar vergen vaak een grote inspanning. Ziedaar het lot van de moderne mens in een notendop.

Telomeren
Maar er is misschien een kortere route naar een ontstekingsvrij lichaam, dat dan niet zo snel veroudert. Bij zogenaamde nfkb1−/− muizen werkt het in ieder geval: ibuprofen.

Een onderzoeksgroep van de universiteit van Newcastle onderzocht de volgende hypothese: ‘chronische lage graad inflammatie versterkt het slechte functioneren van telomeren door verhoogde DNA beschadiging ten gevolge van een toename van ROS (‘reactive oxigen species’). Dat leidt tot een versnelde aanwas van verouderde cellen, waarmee een vicieuze cirkel in gang wordt gezet, waardoor de verouderde cellen de chronische inflammatie verergeren, het herstel van weefsel verhinderen en de veroudering bespoedigen.’

Telomeren zijn de uiteinden van de chromosomen en zijn een soort tellers van celdeling. Ze verkorten gaandeweg het leven en leiden daarmee de dood van de cel in. ROS leveren de ‘vrije radicalen’ die afgevangen worden door antioxidanten. Het zijn normale processen, die door externe factoren versneld of vertraagd kunnen worden.

Preventief gebruik pijnstillers af te raden
De muisjes kregen een pompje met ibuprofen geïmplanteerd. Ook kregen ze aspirine en de antioxidant BHA, bekend als het conserveringsmiddel E320. Die middelen werken anti-inflammatoir en lieten inderdaad een omkering van de ontstekingsreactie zien.

Het onderzoek heeft twee belangrijke uitkomsten. Het mechanisme van de vicieuze cirkel werd vastgesteld, de onderzoekers noemen het de ‘NF-κB–COX-2–ROS as’. Daarnaast blijkt dat verouderde cellen naastliggende cellen aansteken.

Op grond daarvan stellen de onderzoekers dat het zinvol is verdere studie te doen naar anti-verouderingseffecten door behandeling met ontstekingsremmende middelen, maar ook door leefstijlveranderingen, om het proces van inflammatie te remmen.

Grootschalig gebruik van ibuprofen of andere pijnstillers moet worden afgeraden vanwege de bijeffecten.
Dit artikel afdrukken