Dit weekend zullen er vele eitjes getikt worden. Of ze uit Nederland blijven komen is maar zeer de vraag, want de boer moet bijbetalen. Op dit moment een halve cent per ei. Dat lijkt te overzien, maar wie weet dat Nederland bijna tien miljard eieren laat leggen op minder dan 1.000 bedrijven ziet dat bedrag snel oplopen. Het gemiddelde verlies loopt zo immers op tot circa € 5 miljoen op jaarbasis per gemiddeld bedrijf. Dat is niet vol te houden.

Foodlog schreef er in het verleden het nodige over. Vandaag zegt bankier Wilbert Hilkens van ABN Amro in De Gelderlander: "De situatie is inderdaad niet best." Waar dat aan ligt? Hilkens noemt opvallend genoeg het besluit om op 1 januari 2012 de legbatterij in de Europese Unie te verbieden. "Een goed besluit gezien vanuit het dierenwelzijn. Maar omdat het voor alle landen geldt, hebben alle boeren op hetzelfde moment geïnvesteerd en was er geen zicht op de gevolgen voor de totale productie. Daarna gingen de prijzen omlaag en werd het voer duurder. "We zitten binnen Europa met een kleine 10 procent te veel. De kostprijs van die eieren is relatief hoog, vanwege de hogere welzijnseisen voor de dieren." In normale omstandigheden [...] zouden boeren even wat minder nieuwe leghennen nemen. "Maar dat kan nu niet, want de investering in scharrelstallen moet terugbetaald worden."

Even minder gaat dus niet. Maar even niet minderen gaat ook al niet. Wat nu? Het is Pasen, het feest van de hoop, zullen we maar denken.
Dit artikel afdrukken