Terwijl als halal gelabelde pasteitjes voor Engelse gevangenisbewoners ervan verdacht werden paardenvlees te bevatten, ontdekten controleurs dat ze sporen van varkensvlees bevatten. Het nieuws schokte de Engelse markt. Als halal niet vertrouwd kan worden, wat kun je dan nog wel vertrouwen? Varken is immers streng verboden voor islamieten.

Het publiek moet kunnen vertrouwen op etiketten, zegt de FSA dan ook juist naar aanleiding van dit geval.

En toch blijkt dat af en toe niet op te gaan. In oude tijden werden overtreders onthoofd en hun koppen wekenlang op palen tentoongesteld. In dit geval werd de schuldige bekend gemaakt. McColgan Quality Foods, een Noord-Iers bedrijf, heeft de pastries gemaakt en zegt diep bedroefd te zijn dat dit heeft kunnen gebeuren. Het zegt geen varkensvlees in de pasteitjes te hebben gedaan. Het zou dus zo kunnen zijn dat de halal-lijn van het bedrijf over de dezelfde productielijn loopt als de onreine haram-lijn. Wellicht waren de machines even niet goed schoongemaakt.

Als je echt halal wilt eten, moet je daar dus speciale fabrieken voor bouwen. Maar dat is weer niet duurzaam en kost extra veel geld. Goed schoonmaken werkt niet in een fabriek die kennelijk op zijn verpakking moet vermelden 'halal gemaakt in een fabriek waarin ook haram producten worden verwerkt'. Vandaar dit soort gesodemieter.

Fotocredits: Paul Joseph
Dit artikel afdrukken