Het publiek moet kunnen vertrouwen op etiketten, zegt de FSA dan ook juist naar aanleiding van dit geval.
En toch blijkt dat af en toe niet op te gaan. In oude tijden werden overtreders onthoofd en hun koppen wekenlang op palen tentoongesteld. In dit geval werd de schuldige bekend gemaakt. McColgan Quality Foods, een Noord-Iers bedrijf, heeft de pastries gemaakt en zegt diep bedroefd te zijn dat dit heeft kunnen gebeuren. Het zegt geen varkensvlees in de pasteitjes te hebben gedaan. Het zou dus zo kunnen zijn dat de halal-lijn van het bedrijf over de dezelfde productielijn loopt als de onreine haram-lijn. Wellicht waren de machines even niet goed schoongemaakt.
Als je echt halal wilt eten, moet je daar dus speciale fabrieken voor bouwen. Maar dat is weer niet duurzaam en kost extra veel geld. Goed schoonmaken werkt niet in een fabriek die kennelijk op zijn verpakking moet vermelden 'halal gemaakt in een fabriek waarin ook haram producten worden verwerkt'. Vandaar dit soort gesodemieter.
Fotocredits: Paul Joseph
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Doet me denken aan die keuringsdienst van waarde aflevering waarbij bleek dat er zelfs een döner kebab bestond uit 100% varkensvlees (en maar 1 uit 100% lamsvlees).
Maar om iets halal-vlees te noemen moet het dier toch ook ritueel te zijn geslacht? Ook daar gaan volgens mij nogal wat (horeca-)bedrijven de mist in....
Ook een schandaal trouwens: paard als er koe op staat! Paard is lekkerder, maar we willen het liever weggooien. Hoe wil je het dan nuttig gebruiken?