De Italiaanse hoogleraar Giorgio Franco, voorzitter van de Italiaanse Società italiana di andrologia, stelde op een recente conferentie over mannengezondheid in Napels dat een 'puur Italiaans voedingspatroon' een probaat middel is tegen erectiestoornissen en vroegtijdige ejaculatie.

Italië heeft inderdaad de laagste cijfers voor zowel erectiestoornissen als obesitas, in vergelijking met veel andere ontwikkelde landen
Gezondheidswinst mediterraan dieet
"Een goed seksleven begint aan tafel", zei Franco. "Statistieken laten zien dat Italianen goed eten. Wij hebben de laagste obesitascijfers van de westerse wereld." Franco doelde met zijn uitspraken op de bewezen gezondheidseffecten van het mediterrane dieet. Dat bestaat - als het goed is - uit veel groenten en fruit, noten, volkoren granen en vis (omega-3 vetzuren). Eerdere onderzoeken zouden hebben uitgewezen dat een mediterraan dieet een gunstige invloed heeft op erectiestoornissen bij oudere mannen. Die kunnen ook het gevolg zijn van obesitas.

Italianen beste minnaars
In dat opzicht zou Franco gelijk kunnen hebben: Italië heeft inderdaad de laagste cijfers voor zowel erectiestoornissen als obesitas, in vergelijking met veel andere ontwikkelde landen. Bovendien toonden Italianen zich zelf het meest tevreden over hun seksleven, in een internationaal onderzoek door een farmaceutisch bedrijf.

Nog een argument dus om de FAO gelijk te geven. De FAO pleitte eerder deze week voor het veiligstellen van het mediterrane dieet, dat teloor dreigt te gaan aan toerisme, westerse eetgewoonten en het verdwijnen van tradities.

Eén ding is zeker: gezond eten promoten door betere seks te beloven, werkt ongetwijfeld beter dan zeggen dat lekker eten niet mag.

Fotocredits: 'gegrilde paprika', Kochtrotz
Dit artikel afdrukken