Dit was een belangrijke uitspraak voor de democratie, vond Urgenda-directeur Marjan Minnesma op de radio. “Voor de rechtstaat bedoelt u,” verbeterde presentator Sven Kockelman haar. “De politiek, dat zijn de mannen in Den Haag, die gekozen worden om namens ons het land te regeren.” Of iets van gelijke strekking, zei hij streng.

Wat jij wil, Sven, dacht Minnesma er achteraan. Deze vette slag is in ieder geval binnen. Want nu moet de Nederlandse regering alle vervuilende bedrijven achter de vodden zitten, wat ze niet graag doet, en impopulaire maatregelen nemen, zoals kolencentrales snel sluiten.

Het gejuich der jeugd was nog niet verstomd, of ze konden opnieuw op de stoelen. Democraten 66 had Rob Jetten als opvolger voor Alexander Pechtold verkozen boven een aantal andere en misschien wel betere kandidaten.

Want Rob is jong, een jaar piepjonger dan Jesse Klaver, tegen wie hij het electoraal moet opnemen natuurlijk. Pechtold had zich niet met zijn opvolging bemoeit. Nee? Rob Jetten heeft een andere opticien, maar is toch duidelijk minstens zo Alexander als Alexander. Prima hoor, maar zeg niet dat CRISP-Cas9 aan banden is gelegd. Pechtold had nog wat vrienden aan zijn tijd als burgemeester in Wageningen overgehouden, dat mag duidelijk zijn.

Jetten (1987), Klaver (1986), Marijnissen (1985), Baudet (1983), en, jazeker, Dijkhoff (1981): allemaal dertigers. Het moet kunnen. Maar dan moet eerst natuurlijk Rutte (1967, boe!) weg. Nou, daar wordt aan gewerkt. Hìj moet heroverwogen worden, en niet de afschaffing van de dividendbelasting. Dat is de strekking van de column van Bert Wagendorp vandaag in de Volkskrant.

De kop van die column luidt: ‘Rutte moet weg’. Dat schrijft de Volkskrant niet zomaar. “Je wilt geen premier die zich voor het karretje van een multinational laat spannen en daarover liegt,” schrijft Wagendorp. “Je wilt geen premier die het wantrouwen naar het hart van de regering haalt.”

Spoken like a true millennial. Je hoort het de bovengenoemde dertigers allemaal zo zeggen bij de interruptiemicrofoon.

Werk aan de winkel voor de democratie van Minnesma dus. 9 oktober 2018, de dag dat de toekomst weer begon.
Dit artikel afdrukken