Met de komst van de Europese kolonisten naar Australië kwamen allerlei planten en dieren mee. Dat pakte niet altijd goed uit. Zo kwamen er op het Australische continent bijvoorbeeld geen katachtigen voor en geen konijnen. Een nog altijd niet opgeloste konijnenplaag was het resultaat. Verwilderde katten worden verantwoordelijk gehouden voor de razendsnelle afname van de biodiversiteit op het continent en afschieten van duizenden dromedarissen leidde tot afschuw.

De Australische overheid erkent in haar landelijke plaagdierenaanpak dat er een combinatie van strategieën nodig is om de exoten te bestrijden. En dan nog. Sommige dieren, zoals konijnen en vossen, zijn eigenlijk onuitroeibaar. Opeten dan maar?

In het algemeen hebben mensen er een hekel aan om exoten enkel te doden, erkent Jennifer Atchison, lector aan de University of Wollongong’s school of geography and sustainable communities in The Guardian. Gebruik ze liever nuttig, bijvoorbeeld als grondstof in een onderneming.

Voorbeelden zijn er te over. Maak olijfolie van de olijven van wilde olijfbomen - die zich prima thuisvoelen in het droge Australië maar door vogels en andere dieren tot ver buiten hun oorspronkelijke plantages verspreid zijn geraakt en bijdragen aan het bosbrandrisico - of eet het vlees van verwilderde zwijnen, kamelen of konijnen in lokale restaurants. Maar, zegt Atchison, deze initiatieven lossen de milieuproblemen die exoten met zich meebrengen niet op. Daarvoor komen ze veel te veel voor en zijn de initiatieven te lokaal.

Een ander gevaar van het nuttig gebruik van invasieve soorten benoemt Tim Low, co-oprichter van de Invasive Species Council. Het succesvol vermarkten van exoten kan juist leiden tot economische motieven voor hun voortbestaan. Maar daar hoeft Australië helemaal niet bang voor te zijn, zegt Ben Hoffman, ecoloog gespecialiseerd in exoten bij CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Naar aanleiding van een bedrijf dat succesvol karpers verwerkt uit de Murray River, merkt hij op: “Willen we een duurzame karperindustrie? Nee, dat willen we niet." Ook karpers zijn namelijk invasieve exoten. "Maar ik heb ook nog nooit gehoord dat vissers zoveel karper vingen dat de vis uitstierf in de Murray rivier. Dat gaat gewoon niet gebeuren.”
  • Deel
Druk af