In Noord-Holland's Hollands Kroon hebben ze er al ervaring mee. Microsoft en Google zetten er datacentra neer. De restwarmte zou naar de kassen gaan en het geheel zou mooi ingebed worden in het landschap. Maar de restwarmte gebruiken voor kassen rendeert niet en het inbedden is ook niet gelukt, al is het gigantische gebouw van Microsoft wel groen geverfd. Bovendien slurpt het centrum de helft van de energie op die de talrijke windmolens in de regio opwekken.
Recent kreeg Meta, de nieuwe naam van het moederbedrijf van Facebook, toestemming van het ministerie van Economische Zaken om zelf een onderstation te gaan bouwen om zijn datafabriek van de nodige energie te voorzien. Netbeheerder Tennet is daarop tegen, onder meer omdat rijke bedrijven zo voorrang kunnen kopen. Alleen al dit gigantische datacentrum verbruikt ongeveer 10% van de totale hoeveelheid duurzame energie die windmolens of zonnepanelen opwekken in Nederland. Evenveel als 460.000 huishoudens.
Toen tweeënhalf jaar geleden de Ruimtelijke Strategie Datacenters het licht zag, werd voorzien dat die datacentra in 2030 12% van de Nederlandse stroom opsouperen. Gezien het beoogde verbruik van Meta in Zeewolde, zal het percentage veel hoger uitvallen. Het moest echter de lokale politiek zijn die zou bepalen of de centra gewenst waren. Het lijkt erop dat de lokale politiek in Zeewolde meer voor- dan nadelen ziet, en dat zal niet alleen in Zeewolde zo zijn. In Almere, Lelystad, Diemen, Groningen, Appingedam en Winschoten ontwikkelen zich volgens het FD net zulke projecten.
Voor de landelijke energiepolitiek gaat het niet werken, al produceren data geen boerenstikstof en is een datacentrum lokaal een economische magneet. Er is nationale regie nodig, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver nadat de lokale fractie van zijn partij Meta had verwelkomd.
Gisteravond werd in de Eerste Kamer een voorstel van de Partij van de Dieren door alle oppositiepartijen aangenomen (het kabinet heeft geen meerderheid in de Senaat). Het Rijk moet voorlopig geen grond verkopen aan Meta. Eerst moet het volgende kabinet met een nieuwe visie komen voor ruimtelijke inrichting en datacentra, vinden de senatoren. De Tweede Kamer verwierp vorige week een motie van dezelfde strekking.
Onduidelijk is wat de motie juridisch betekent voor de komst van het datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops, verantwoordelijk voor Rijksvastgoed, laat weten de motie te zullen "bestuderen". De deal gaat om ongeveer 80 hectare grond, ongeveer 100 voetbalvelden.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#26 Verbaast mij niet. Wat mij wel verbaast is dat we keihard doorhollen naar steeds sneller internet en mobiel verkeer (5G) met als doel heel veel meer data en nog sneller te kunnen verwerken. Het is nog maar kort geleden dat we deze energievreters niet eens nodig hadden. Niemand durft of kan de balans opmaken voor wat betreft milieueffecten mét of zonder deze ontwikkeling.
'5G moet', van wie?
Spectaculair nieuws van DNB: één bitcoin transactie kost 400 kg CO2 uitstoot, dat is tweederde van wat een gezin maandelijks uitstoot.
Bewustmaking van de milieueffecten van digitale technologie begint op school, in Frankrijk maken ze er al werk van.
(beetje lang, maar de jongere FL lezertjes hebben vaak geen Frans op school gekozen).
Ministère de la Transition Écologique:.
"Milieu- en duurzame-ontwikkelingseducatie is van cruciaal belang voor gedragsveranderingen, nieuwe kennis en het vermogen van iedereen om dagelijks een rol te spelen bij de overgang en de verwezenlijking van duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen"
Een presentatie op een Franse middelbare school:
Op dinsdag 2 februari 2021 kregen de leerlingen van het tweede leerjaar van de middelbare school bezoek van de heer Romaric David, onderzoeksingenieur in computerwetenschappen aan de universiteit van Straatsburg, lid van een nationale organisatie die zich inzet om de milieu-effecten van digitale technologie te verminderen.
We hadden de sessie voorbereid door verschillende geselecteerde artikelen te lezen waarin werd uitgelegd dat digitaal niet zo schoon is als we denken.
Tijdens deze lezing leerden we dat we, in tegenstelling tot wat we misschien denken, indirect veel CO2 uitstoten wanneer we computers gebruiken. Enkele highlights.
73% van de Fransen bezit ten minste één digitaal apparaat. De ecologische effecten zijn van verschillende aard: fabricage, gebruik en einde levensduur......
- voor de fabricage van een computer zijn 240 kg fossiele brandstoffen, 22 kg chemicaliën en 1,5 ton water nodig.
- 15% van het elektriciteitsverbruik in Frankrijk wordt gebruikt voor digitale technologie.
- een digitaal apparaat reist verschillende keren rond de wereld voordat het onze handen bereikt.
- Digitale hulpmiddelen worden vaak weggegooid zonder te worden gerecycleerd.
- onderdelen worden vaak geproduceerd in oorlogsgebieden.
Vervolgens hebben wij gezocht naar manieren om al dit verbruik van hulpbronnen te beperken zonder noodzakelijkerwijs onze toegang tot digitale technologie te beperken.
- Koop gereviseerde digitale producten of van ethische fabrikanten zoals Fairphone, of huur je apparaten.
- Kies apparatuur die is aangepast aan uw behoeften en een milieukeurmerk heeft.
Raadpleeg de "repareerbaarheidsindex" alvorens een apparaat aan te schaffen en of reparatie gemakkelijk toegankelijk is.
De fabricage van deze apparaten is niet de enige bron van vervuiling, de verbruikte elektriciteit is enorm. Van de 476 TWh die in 2015 in Frankrijk aan elektriciteit werd verbruikt, was 15% bestemd voor digitaal gebruik.
De vraag rijst dan, hoe kunnen wij dit energieverbruik verminderen? De heer David legde uit dat het de voorkeur verdient de resolutie van video's te verlagen, de internetbox te ontkoppelen wanneer men het huis verlaat, een lichte browser te gebruiken, geen tabbladen open te laten staan, "spam"-mails te blokkeren en regelmatig de mailbox te legen, en nog veel meer. Er volgen een aantal tips om het locale energieverbruik te beperken.....
Het einde van de levensduur van onze apparaten, wat moeten we ermee doen? Ten eerste, verleng hun levensduur, houd ze 5/7 jaar in plaats van 3/4, geef ze door of geef ze weg in plaats van ze weg te gooien.
En dan de "datacentra": een datacentrum is een infrastructuur die bestemd is voor de installatie van duizenden computerservers die ook nog gekoeld moeten worden.... De geproduceerde warmte wordt hergebruikt om gebouwen te verwarmen.
Zijn parenthese over 5G: grote impact op het milieu.
5G zal nuttig zijn voor onze nieuwe technologieën, zoals autonome auto's of drones, de implementatie ervan vereist veel extra installaties, zoals het aantal antennes dat moet worden verhoogd, vanwege de korte frequentie van de golven.
Kortom, tijdens deze presentatie was er geen gebrek aan advies. Hier zijn een paar dingen die u vandaag kunt doen......
"Uiteindelijk heb ik echt genoten van de presentatie, ik heb geleerd dat eenvoudige handelingen en gewoonten een groot verschil kunnen maken.
"Persoonlijk vonden wij deze interventie zeer interessant. We hadden nooit gedacht dat we zo'n grote invloed hebben op de vervuiling en de CO2-productie.
#17 Kees Verhagen
Zonnepanelen op de daken, maar geen extra windmolens daar = landschapspijn.
Dan ook maar een eigen kerncentrale bouwen naast het bedrijf.
#20 Joep, bedankt, maar ik ben er niet gerust op.
Mijn zoon pielt met zijn mobieltje 2 wasbeurten per dag aan energie bij elkaar (via de servers: joetjoep, voetbal zus, insta, messenger). Heb het 'm duidelijk proberen te maken, maar 'doesn't ring a bell', verslaafd, weet je, via zijn psychologische beloningsmodule.
Nee, Fl heeft geen 2,5 miljard gebruikers, al droomt Dick daar misschien wel van -:)
Wat mij interesseert, is zoiets als ECO-friendliness ( friendliness? misschien minder ECO-vijandig, hooguit), waar #22 Arend naar verwijst, maar ook weer niet.
Wat is per gebruiker de omgezette energie bij een site?
Wat is per gebruikstijd de omgezette energie bij een site?
Welk gebruikersgedrag verbruikt de minste energie, welke de meeste?
Ook hier weer de problemen wat je eronder rekent. Als via Fl ik ga spitten in een onderwerp, hoe zit dat? Als Dick mij met zijn filosofische vragen me in het bos stuurt, al spittend? Ik zoek dan bij andere sites naar eventuele antwoorden, maar wel tgv de interactie met Fl. Intussen zetten die servers de energie om.
Komt (rest)warmte bij vrij, wat volgens sommigen bijdraagt aan klimaatopwarming. In ieder geval komt er CO2 vrij (electra---> CO2---> klimaatopwarming)