Doordat boeren stoppen komt er grond vrij. Daarop kunnen datacentra gebouwd worden. En Nederland is gewild als locatie, want we hebben immers een uitstekende infrastructuur voor internationaal talent, denk alleen al aan Schiphol. Een en een is twee, zou je denken.

In Noord-Holland's Hollands Kroon hebben ze er al ervaring mee. Microsoft en Google zetten er datacentra neer. De restwarmte zou naar de kassen gaan en het geheel zou mooi ingebed worden in het landschap. Maar de restwarmte gebruiken voor kassen rendeert niet en het inbedden is ook niet gelukt, al is het gigantische gebouw van Microsoft wel groen geverfd. Bovendien slurpt het centrum de helft van de energie op die de talrijke windmolens in de regio opwekken.

Recent kreeg Meta, de nieuwe naam van het moederbedrijf van Facebook, toestemming van het ministerie van Economische Zaken om zelf een onderstation te gaan bouwen om zijn datafabriek van de nodige energie te voorzien. Netbeheerder Tennet is daarop tegen, onder meer omdat rijke bedrijven zo voorrang kunnen kopen. Alleen al dit gigantische datacentrum verbruikt ongeveer 10% van de totale hoeveelheid duurzame energie die windmolens of zonnepanelen opwekken in Nederland. Evenveel als 460.000 huishoudens.

Toen tweeënhalf jaar geleden de Ruimtelijke Strategie Datacenters het licht zag, werd voorzien dat die datacentra in 2030 12% van de Nederlandse stroom opsouperen. Gezien het beoogde verbruik van Meta in Zeewolde, zal het percentage veel hoger uitvallen. Het moest echter de lokale politiek zijn die zou bepalen of de centra gewenst waren. Het lijkt erop dat de lokale politiek in Zeewolde meer voor- dan nadelen ziet, en dat zal niet alleen in Zeewolde zo zijn. In Almere, Lelystad, Diemen, Groningen, Appingedam en Winschoten ontwikkelen zich volgens het FD net zulke projecten.

Voor de landelijke energiepolitiek gaat het niet werken, al produceren data geen boerenstikstof en is een datacentrum lokaal een economische magneet. Er is nationale regie nodig, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver nadat de lokale fractie van zijn partij Meta had verwelkomd.

Gisteravond werd in de Eerste Kamer een voorstel van de Partij van de Dieren door alle oppositiepartijen aangenomen (het kabinet heeft geen meerderheid in de Senaat). Het Rijk moet voorlopig geen grond verkopen aan Meta. Eerst moet het volgende kabinet met een nieuwe visie komen voor ruimtelijke inrichting en datacentra, vinden de senatoren. De Tweede Kamer verwierp vorige week een motie van dezelfde strekking.

Onduidelijk is wat de motie juridisch betekent voor de komst van het datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops, verantwoordelijk voor Rijksvastgoed, laat weten de motie te zullen "bestuderen". De deal gaat om ongeveer 80 hectare grond, ongeveer 100 voetbalvelden.
Dit artikel afdrukken