Methaan heeft 25x meer effect op klimaatverandering dan CO2. Onderzoekers van de James Cook University in Australië testten het effect van 20 soorten zeewier op de bacteriën in de koeienmaag. Wanneer ze 2% van het standaardvoer vervingen door de rode alg Asparagopsis Taxiformis, verminderde de methaangas ontwikkeling met 99%. Al eerder bleek uit praktijkonderzoek van de Australische wetenschappers dat schapen gezonder werden met zeewiervoer en 50-70% minder methaan uitstootten. Recent ontwikkelde ook een Wageningse student voor zijn startup Agroflux een zeewiermix voor koeien. Uit praktijkonderzoek bleek ook nog eens dat de dieren hier 1,45 liter meer melk per koe mee produceerden. Agrio schreef er al eerder over. Ook in Wageningen wordt druk gezocht naar oplossingen die via de toevoeging van stoffen aan het voer de methaanproductie van koeien terugdringen. Nederlandse boeren staan zich erop voor milieuvriendelijker te produceren omdat ze meer snijmaïs en minder gras aan hun koeien voeren.

Of het allemaal echt waar is? We zoeken het nader voor je uit. Door de vakantieperiode laat het even op zich wachten.

Jora Steennis
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken