Ook in de VS gelden dergelijke aanbevelingen. Een Amerikaans onderzoeksteam toonde aan dat we zeker niet alleen moeten letten op de hoeveelheid groenten, maar ook op het type groenten dat kinderen eten.
Blad- en oranje/gele groenten gezonder
De studie aan de universiteit van Texas en Zuid-Californië volgde gedurende vijf jaar 175 Latijns-Amerikaanse kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 en 18 jaar. De kinderen vulden voedingsvragenlijsten in en de onderzoekers stelden regelmatig hun lichaamsvet en insuline-gevoeligheid vast.
Kinderen die voornamelijk niet-zetmeelrijke groenten aten (± 1,7 porties/dag), hadden vergeleken met de groep die het minste van deze groenten aten (± 0,1 porties/dag) een minder vervette en dus gezondere lever. De onderzoekers ontdekten dus dat bladgroenten en diep gele/oranje groenten (zoals wortels en gele en oranje paprika's en tomaten) beter zijn voor kinderen dan zetmeelrijke groentes aten (zoals mais en aardappelen).
Daarin schuilt het nieuws van deze studie. De blad- en geel/oranje groenteneters hadden 17% minder (ongezond) buikvet. Bovendien bleek hun respons op insuline 31% hoger, wat betekent dat de ontwikkeling van diabetes type II beter buiten de deur wordt gehouden. De belangrijkste ontdekking is dat dit effect bij de onderzochte kinderen al op bleek te gaan bij 0,3 porties van de aanbevolen hoeveelheid per dag.
Rare Amerikanen
De studie toont aan dat alle kleine beetjes helpen. Aangetekend moet worden dat de onderzoekers niet overall konden concluderen dat kinderen die de aanbevelingen wel haalden gezonder waren. Dat komt omdat die rare Amerikaanse onderzoekers ook zetmeel- en dus energierijke aardappels en maïs als groenten tellen. In Nederland kijken we daar anders tegenaan en zetten we aardappels en maïs niet voor niets vaak in een andere categorie.
Een verslag van het onderzoek is te lezen op de site van de Daily Mail. Het wetenschappelijk onderzoek is verschenen in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics reports.
Fotocredits: Kind met wortel, Stuart Richards
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Natustore Gevriesdroogde groenten en fruit , is de ideale manier om kinderen gezond en lekker te laten eten. Ze ervaren het vanwege de "bite"als een snoepje maar is gewoon het originele fruit wat ze eten. Alleen het water is er uit gehaald. Voedingsstoffen zijn volgens de fabrikanten bijna voor 100% allemaal nog aanwezig.