Maar zo'n 5 tot 10% van de volwassen Nederlanders eet de aanbevolen twee ons groente en fruit per dag. Kinderen doen het zelfs nog slechter. Slechts 1 à 5% haalt de aanbeveling.

Ook in de VS gelden dergelijke aanbevelingen. Een Amerikaans onderzoeksteam toonde aan dat we zeker niet alleen moeten letten op de hoeveelheid groenten, maar ook op het type groenten dat kinderen eten.

Blad- en oranje/gele groenten gezonder
De studie aan de universiteit van Texas en Zuid-Californië volgde gedurende vijf jaar 175 Latijns-Amerikaanse kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 en 18 jaar. De kinderen vulden voedingsvragenlijsten in en de onderzoekers stelden regelmatig hun lichaamsvet en insuline-gevoeligheid vast.

Kinderen die voornamelijk niet-zetmeelrijke groenten aten (± 1,7 porties/dag), hadden vergeleken met de groep die het minste van deze groenten aten (± 0,1 porties/dag) een minder vervette en dus gezondere lever. De onderzoekers ontdekten dus dat bladgroenten en diep gele/oranje groenten (zoals wortels en gele en oranje paprika's en tomaten) beter zijn voor kinderen dan zetmeelrijke groentes aten (zoals mais en aardappelen).
Daarin schuilt het nieuws van deze studie. De blad- en geel/oranje groenteneters hadden 17% minder (ongezond) buikvet. Bovendien bleek hun respons op insuline 31% hoger, wat betekent dat de ontwikkeling van diabetes type II beter buiten de deur wordt gehouden. De belangrijkste ontdekking is dat dit effect bij de onderzochte kinderen al op bleek te gaan bij 0,3 porties van de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Rare Amerikanen
De studie toont aan dat alle kleine beetjes helpen. Aangetekend moet worden dat de onderzoekers niet overall konden concluderen dat kinderen die de aanbevelingen wel haalden gezonder waren. Dat komt omdat die rare Amerikaanse onderzoekers ook zetmeel- en dus energierijke aardappels en maïs als groenten tellen. In Nederland kijken we daar anders tegenaan en zetten we aardappels en maïs niet voor niets vaak in een andere categorie.

Een verslag van het onderzoek is te lezen op de site van de Daily Mail. Het wetenschappelijk onderzoek is verschenen in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics reports.

Fotocredits: Kind met wortel, Stuart Richards
Dit artikel afdrukken