Een groot deel van die bacteriën speelt een belangrijke rol om het microbioom in balans te houden. “Met dit onderzoek bevestigen de onderzoekers de uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away’”, schrijft The Guardian

De onderzoekers vergeleken ook gangbare en biologische appels met elkaar. De biologische appel bleek een meer gevarieerde en uitgebalanceerde bacteriegemeenschap te huisvesten. Doordat dat de bacteriegemeenschap op biologische appels anders is qua samenstelling, zouden zij ook meer ‘goede' bacteriën bevatten.

Op monsters van gangbare appels werd de bacterie Escherichia-Shigella aangetroffen. Deze bacterie is een bron van bekende ziektemakers; op biologische appels ontbrak de boosdoener. Voor de probiotische bacterie Lactobacilli, een weldoener, bleek het omgekeerde het geval. Een gebalanceerde variatie in de bacteriën in je microbioom lijkt de sleutel zijn tot een gezonde darm.

De onderzoekers geven aan dat nog onderzocht moet worden in hoeverre de bacteriële diversiteit op verse producten van invloed is op het microbioom en de volksgezondheid. Als blijkt dat vers significant bijdraagt, kan worden overwogen om informatie over de bacteriële samenstelling van producten op voedingslabels te plaatsen, zegt Prof. Gabriele Berg die het onderzoek naar de appelbacteriën leidde op Foodnavigator.
Dit artikel afdrukken